Life-style

Tabăra vitejilor va avea loc la Bastion. Vor fi trei zile de spectacole interactive, ateliere și concerte în atmosfera vremurilor de demult

Tabăra vitejilor va avea loc la Bastion. Vor fi trei zile de spectacole interactive, ateliere și concerte în atmosfera vremurilor de demult

Proiectul TABĂRA VITEJILOR, oferit de Muzeul Național al Banatului, prezintă un adevărat festival artistic și de păstrare a tradițiilor, întins pe durata a trei zile: 1, 2 și 3 septembrie, fiecare din ele cu un anumit specific și având în prim-plan câte un grup de profesioniști, colaboratori ai MNB.

Ziua I – vineri, 1 septembrie 2017, TABĂRA ARCAȘILOR

Clubul TM Archery invită spectatorii la activități care vor începe încă de la orele amiezii. Arcașii prezenți la eveniment vor folosi arcuri tradiționale și moderne din lemn, cu săgeți de lemn (model istoric) și săgeți moderne, din carbon. Ei vor efectua demonstrații de tragere la țintă fixă și mobilă, tragere din genunchi, de trick-shot-uri și demonstrații de îndemânare în arta tirului cu arcul. La locul demonstrației vor putea încerca tirul cu arcul și persoanele din public. Bineînțeles, atât copiii cât și adulții sunt bineveniți la demonstrații și la lecțiile de tir acordate de arcașii tradiționali ai Clubului Tm Archery. Cu ocazia acestui eveniment, participanții doritori vor putea lua contact cu această artă războinică și de vânătoare străveche, iar lecțiile de arc pentru cei interesați se vor încheia cu un concurs unde se vor acorda diplome și medalii participanților.

Ziua II – sâmbătă, 2 septembrie 2017, TABĂRA PEREGRINILOR

Gazde în a doua zi de festival vor fi menestrelii războinici de la Peregrinii, care vin însoţiţi de dansatori şi jongleri. Membrii trupei sunt multi-instrumentişti (fluiere, cimpoaie, corzi, percuţii, clape), iar ţinuta de inspiraţie istorică ilustrează aceeaşi perioadă ca şi repertoriul – muzică veche aparţinând culturii Europei Centrale şi de Est, dar şi spaţiului otoman. Oaspeții bastionului vor asista la spectacole interactive, lecții de muzică, dar și de mânuire a armelor vechi, duel scenic sau dansuri istorice. Seara se va încheia cu un spectacol complet de muzică live, dansuri ( dans cu săbii de tip shashka și shamshir, dansul amazoanelor, dansuri păstorești, mânuirea topoarelor valașka, dansuri zeybek otomane, dansuri etnice, tarantelle, jonglerii cu poi-uri sau lumini), teatru medieval și spectacol cu folosirea săbiilor de foc.

Ziua III – duminică,3 septembrie2017, TABĂRA NOMAZILOR

A treia zi de festival îi va avea în prim-plan pe artiștii grupului de reconstituire istorică și păstrare a tradițiilor LOSONCZY ISTVAN BARANTA și pe invitații lor din Ungaria, Asociația Sfântul Ladislau. Iurta nomazilor, amplasată în curtea bastionului va găzdui războinicii stepei, arme și instrumente muzicale, dar și o bucătărie care va găti pentru oaspeți deliciosul bogracs. După-amiaza vor avea loc lecții interactive de istorie – cum s-au educat pentru viață luptătorii stepei -o prezentare interactivă de jocuri tradiționale pentru copii, îndeminare cu bâte scurte și lungi, bice păstorești, învațare, scriere pe răboj, exerciții de concentrare, coordonare, reflex. Ziua se va încheia cu un spectacol care va prezenta lupte cu bicele păstorești, fokoșul, săbiile, folosirea arcurilor tradiționale, tragere pe tinte aruncate, tragere dinamică din salt, și altele.

Pe parcursul celor trei zile, curtea Bastionului Theresia va fi locul de întâlnire cu taberele celor trei grupuri: TM Archery, Peregrinii și Losonczy Istvan Baranta.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*