Administrație

O biserică-monument istoric din Dudeștii Noi va fi reabilitată cu bani de la UE

O biserică-monument istoric din Dudeștii Noi va fi reabilitată cu bani de la UE

Comuna Dudeștii Noi a mai câștigat un proiect european. Primarul localității din apropierea Timișoarei a anunțat că instituția pe care o conduce a reușit să obțină finanțare pentru proiectul care prevede restaurarea și amenajarea peisagistică a Bisericii romano-catolice ”Sfântul Valentin”.

Proiectul ”Restaurarea și amenajarea peisagistică a ansamblului arhitectural Biserica Romano-Catolică «Sfântul Vendelin»” depus de primăria comunei Dudeștii Noi, în parteneriat cu Episcopia Romano-Catolică Timișoara, a primit finanțare, susține liberalul Alin Nical, primarul din Dudeștii Noi.

”La începutul lunii august a fost semnat contractul de finanțare în valoare de aproape 7 milioane de lei. Din total, două treimi sunt cheltuieli eligibile finanțate de la Fondul European de Dezvoltare Regională, și din bugetul național, iar restul din bugetul local”, a anunțat Nica.

Prin proiect se va restaura biserica, iar casa parohială va fi transformată în muzeu. Pe lângă acestea, în actuala grădină a bisericii se va realiza un parc public.

Așa cum știm, birocrația va face ca implementarea proiectului să dureze o vreme. ”Evident, de la aprobare până la execuția efectivă va mai trece cel puțin un an. Mai întâi trebuie realizat proiectul tehnic, de obținut avizele și autorizațiile necesare și de realizat procedura de achiziție publică pentru execuție. Toată această birocrație e consumatoare de timp. Execuția propriu-zisă se va întinde pe parcursul a doi ani și este preconizată să demareze în cel mai fericit caz în luna mai 2018, după stabilirea unui constructor care să corespundă cerințelor în domeniul reabilitării monumentelor istorice”, a adăugat primarul liberal din Dudeștii Noi.

”Aș vrea să se înțeleagă faptul că acest proiect are ca punct de interes un monument istoric. Este vorba despre un edificiu a cărui construcție început pe data de 15 august 1750 și a fost dat în folosință în 1751. Aceste fonduri nu se pot obține pentru orice clădire, fie ea și biserică. Edificiul este un monument istorc mai întâi de toate și pentru reabilitarea monumentelor istorice se pot obține fonduri. Pentru biserici, în schimb, Uniunea Europeană nu acordă fonduri”, a explicat Alin Nica pentru www.observatordetimis.ro.

Proiectul se va implementa pe o perioadă de 42 de luni, calculate de la data semnării contractului de finanțare, respectiv de la 3 august 2017 până în 3 aprilie 2021.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*