Sport

70 de ani de handbal alb-violet

70 de ani de handbal alb-violet

Comunitatea universitară Politehnica sărbatoreşte în aceste zile 70 de ani de existenţă a uneia dintre cele mai iubite si galonate grupări sportive: echipa de handbal Politehnica Timișoara.

În septembrie 1947, un grup de studenţi şi cadre didactice entuziaste în frunte cu Gheorghe Gunesch au înființat  echipa de handbal în 11 Politehnica, care în martie 1948 avea să desfăşoare prima partidă oficială cu CSM Lugoj. Astfel, Politehnica Timişoara avea să fie primul club studenţesc de handbal înfiinţat din România. Echipa şi-a desfăşurat practic neîntrerupt activitatea până azi cu rezultate remarcabile culminând cu o alta premieră  naţională: prima echipă care obţine titlul de campioană naţională la handbal in 7 din afara Bucureștiului.

În decursul acestor ani, numele Ştiinţa, apoi Politehnica Timişoara, a reprezentat în întrecerile sportive nu numai o echipă studenţească mult iubită, ci deseori un exemplu de un alt fel de a face performanţă: cu plăcerea şi bucuria de a juca, de a fi parte a întrecerii sportive şi, deseori, cu detaşare faţă de „constrângerile” financiare, dar şi cu încrîncenare în jocurile cu reprezentantele unui sistem politic (bine-cunoscutele echipe departamentale Steaua si Dinamo) obişnuite să fie învingătoare prin orice mijloace.

Titlurile de campioane naţionale (echipa feminină Ştiinta Timişoara  campioană la handbal în 11 în 1953 şi la handbal în 7 în 1964 și 1966,  echipa masculină Ştiinta/ Politehnica Timişoara campioană in 1956 la handbal in 11 și campioană la handbal în 7 în 1991), renumiţii jucători şi jucătoare ai Politehnicii, medaliaţi la competiiţiile mondiale, olimpice şi europene  (Irene Gunter Kinn – dublă campioană mondială, Roland Gunesch – dublu campion mondial şi dublu medaliat olimpic, Ioan Moser – dublu campion mondial, Alexandru Folker – triplu medaliat olimpic, Alexandru Buligan – medaliat olimpic, or  Hans- Gunter Schimdt – de 5 ori câștigător al Cupei campionilor Europeni, considerat cel mai mare jucator german al tuturor timpurilor) si antrenorii exceptionali care au condus echipele clubului (dintre care îi amintim pe Constantin Lache, Constantin Jude,  Gabriel Zugrävescu, Victor Chiţa, Otto Hell) sunt dovezi grăitoare a ceea ce a însemnat performanţă la Politehnica Timișoara.“Sărbătorirea celor 70 de ani de handbal în Politehnica Timişoara este un moment de o imensă satisfacţie, o nepreţuită bucurie şi mai ales o mărturie a existenţei noastre, a acestei mari familii ai cărei membri, generaţii şi generaţii de oamenii dedicaţi handbalului, au cultivat cu perseverenţă valorile spiritului Politehnicii: performanţa, moderaţia, echilibrul, civilitatea, solidaritatea, responsabilitatea şi profesionalismul”, a precizat prof.univ.dr.ing. Viorel Șerban, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Turneul de handbal „Cupa Politehnica” are loc la sala „Constantin Jude”, astăzi de la ora 17:00. Apoi, momentul aniversar este organizat la Restaurantul Universitar Politehnica din Complex,  vineri seara, în jurul orei 21:00.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*