Economic

Trei idei inovative vor reprezenta România la finala proiectului Climate LauchPad

Trei idei inovative vor reprezenta România la finala proiectului Climate LauchPad

S-au desemnat câștigătorii competiției de idei Climate LauchPad. CCIAT a găzduit o nouă ediție a competiției naționale.  Rezultatele concursului au fost făcute publice marți la sediul CCIA Timiș. Astfel, trei idei inovative vor reprezenta România la finala proiectului Climate LauchPad, în luna octombrie în Cipru. Sunt puse la bătaie premii care constau în: 10.000 euro locul I, 5.000 euro locul II  și 2.500 euro locul III.

Anul acesta au intrat în competiție peste 35 de țări, iar România are din nou şansa să fie prezentă.  În total, în finala națională au fost prezentate șapte idei, însă doar trei au fost selectate. “Competiția se derulează individual în fiecare țară și ne vom întâlni cu toții pentru finala din Cipru. Astăzi am ales cei trei câștigători, cele trei idei care ne vor reprezenta ca și țară în finala din luna octombrie din Cipru. Ceea ce am văzut astăzi a fost finalul a două luni de muncă, participanții s-au înscris cu o aplicație, în jur de 30 în toată țara, am selectat opt dintre ele și au participat la cursuri intensive, două zile cu traineri internaționali specializați în probleme climatice, în timpul celor două zilei ei și-au definitivat business-planul, și-au definitivat prezentare. Prezentările au un format unitar, în fiecare țară practic se folosesc același format de slide-uri tocmai pentru a fi mai ușoara jurizarea și a fi alese cele mai bune idei mergând toți pe aceleași reguli”, a transmis Cristina Bădulescu, din partea CCIA Timiș.

Misiunea competiției este de a atrage potențialul de tehnologii inovative din Europa și de a crea oportunități pentru inovatori în vederea atenuării efectelor schimbărilor climatice. Scopul este accelerarea inovațiilor care conduc la un viitor cu emisii scăzute de dioxid de carbon.

Echipele care și-au prezentat ideile au participat la un bootcamp intensiv, susținut de lectori internaționali avizați Climate Launchpad, și derulat la Timișoara, la sediul CCIAT, în perioada 19 – 20 iunie 2017. “Este foarte important să ști cum să-ți prezinți un produs, este mult mai important decât calitatea produsului în sine. Ceea ce ne-a oferit proiectul prin Camera de Comerț este acest plus de valoare pe care l-am adăugat unui produs inovativ creat pe băncile Universității de Științe Agricole din Timișoara. Este vorba despre un proces de biorafinare a plantelor și al zaharurilor, astfel încât planta este considerată cea mai verde și ecologică baterie care acumulează energie solară și apoi prin biorafinărie noi transformăm această energie în diferite produse bioproduse și produse biochimice și care sunt purtători de energie pot fi folosite în diferite sectoare, cum este în principal domeniul energiei regenerabile prin biocombustibil. Partea originală este că este un proces versatil și este dependent de piață, adică dacă piața cere la un moment dat un produs, acest proces se poate direcționa spre acest sector de piață”, susține Teodor Vintilă, câștigatorul marelui premiu, cu proiectul “Sweet Circular Refinery”.

 

 

(Foto: Costi Duma)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*