Administrație

În oraş sau în afara lui? Unde vrea primarul supermarketurile

În oraş sau în afara lui? Unde vrea primarul supermarketurile
Adora Beauty

În plină dezbatere de scoatere a marilor magazine în afara oraşelor, primarul Timişoarei are propria sa opinie. Astfel, Nicolae Robu a scris pe Facebook că vrea hypermarket-uri în oraș, nu în afara orașului, după cum vrea și piețe țărănești și mici magazine tot în oraș, nu în afara orașului.

“Tocmai am citit că ministrul Agriculturii îi îndeamnă pe parlamentari să legifereze scoaterea hypermarket-urilor în afara orașelor și simt nevoia să intervin. Știu că mai mulți parlamentari, de toate orientările politice, și-au făcut, în timp, adevărate campanii cu această temă. Motivația tuturor este grija față de producătorii autohtoni.

Punctul meu de vedere este următorul:

  1. Da, trebuie să purtăm de grijă producătorilor autohtoni, dar nu lovind în competitorii lor, ci, spre exemplu, acționând astfel încât ei să primească subvenții la nivelul la care primesc omologii lor din alte state membre UE, dându-le bonus-uri pentru cultivarea soiurilor tradiționale gustoase, care ne-au făcut faimă ca țară, iar acelora dintre noi de peste un anumit prag de ani, deliciul, apoi pentru producțiile bio, respectiv facilitându-le desfacerea prin crearea, în marile orașe, de piețe dedicate -“piețe țărănești”-. Și într-o mulțime de alte moduri!
  2. Trebuie, însă, să purtăm de grijă și consumatorilor! Și nu numai pentru că ei sunt, de fapt, mult mai numeroși, ci pur și simplu pentru că sunt parte a unei legități numită legea cererii și a ofertei, pe care, dacă o sfidăm, am văzut, în comunism, unde putem ajunge.

Ca să fiu concret: eu, atât ca simplu cetățean consumator, cât și ca primar, reprezentant al cetățenilor, vreau ca, dacă am chef să cumpăr produse din piață, să am piața la îndemână, iar dacă am chef să cumpăr produse din hypermarket, să am hypermarket-ul la îndemână! Și ambele “chefuri”, le cam am o dată pe săptămână! Nu mi-ar conveni deloc -dar absolut deloc!- ca, pentru una sau alta, să fiu nevoit să fac kilometri, consumând inutil carburant -deci bani!- și timp, aglomerând, alături de alții ca mine, traficul, producând uzuri mașinii și drumurilor, poluând etc.

De fapt, preferințele celor mulți pot fi văzute de la o poștă, ele fiind reflectate de numărul clienților hypermarket-urilor din cartierele dens populate sau din vecinătate, respectiv de numărul clienților hypermarket-urilor identice sau apropiate ca profil, situate în afara orașului.

  1. Nu reglementați lucrurile excesiv, lăsați comunitățile locale să-și stabilească ele binele, nu li-l impuneți! Asta ca să nu ajungeți în situația personajului care relata cum s-a strofocat el să ajute o persoană să treacă strada, în condițiile în care, de fapt, acea persoană nu dorea să ajungă pe partea cealaltă a străzii!”, a scris, joi, pe reţeaua de socializare primarul Nicolae Robu.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*