Sănătate

Deputat Bianca Gavriliță: “Legea Vaccinării trebuie să treacă în regim de urgență prin Parlament”

Deputat Bianca Gavriliță: “Legea Vaccinării trebuie să treacă în regim de urgență prin Parlament”

Deputatul PSD Timiș, Bianca Gavriliță, consideră că vaccinarea copiilor trebuie să devină obligatorie. În plus, Legea Vaccinării trebuie să treacă în regim de urgență prin Parlament.

Guvernul Mihai Tudose a dat dovadă, încă o dată, de responsabilitate în momentul în care a decis ca noua lege a vaccinării să fie dezbătută și adoptată în Parlament. O asemenea lege este de maximă importanță pentru un sistem sanitar în care, din păcate, procentul de refuz de vaccinare este de peste 12%, iar numărul cazurilor de deces din cauza unei boli considerate banale și pentru care există profilaxie prin imunizare este deosebit de mare.

Votarea legii în Parlament este cu atât mai importantă cu cât nu va mai permite ulterior acuzarea guvernului pentru adoptarea în regim de urgență a unei ordonanțe, lăsând astfel loc de interpretare. Acest proiect de lege va trebui însă dezbătut cât mai repede în cele două camere ale Parlamentului pentru că nu ne putem permite o nouă epidemie cu zeci de decese și mii de cazuri de îmbolnăviri.

România trebuie să aibă parte de o lege a vaccinului eficientă, care să nu permită refuzul nejustificat al imunizării copiilor. E dreptul părintelui să refuze vaccinarea la naștere, dar e și dreptul celorlalți părinți, care înțeleg importanța vaccinului, să nu își vadă copiii victime ale încăpățânării unor oameni care se documentează de pe site-uri obscure de pe internet sau promovează părerile unor oameni insuficient informați.  Majoritatea țărilor europene au introdus vaccinarea obligatorie, cel mai recent Franța și Italia, unde numărul antigenelor vaccinale obligatorii este mult mai mare decât cel prevăzut în viitoarea lege a vaccinului din România.  Și ceea ce este și mai important, prin noua lege, statul se obligă să constituie un stoc de rezervă de vaccinuri cel puțin egal cu necesarul anual, cu termen de valabilitate de minim 18 luni. Practic, odată cu adoptarea acestui act normativ, România nu va mai trece printr-o criză de vaccinuri.

România nu poate deveni o țară în care bolile transmisibile, care în alte state europene au o incidență redusă, să ducă la zeci de decese. Vaccinarea trebuie să devină obligatorie și le cer și colegilor din opoziție să dea dovadă de responsabilitate și să voteze legea în forma aprobată de Guvern. Fără o politică mai aspră în acest domeniu, fără obligativitatea imunizării nu vom reuși să reducem numărul de cazuri și nu vom putea preveni o nouă epidemie provocată chiar și de boli banale”, a subliniat Bianca Gavriliță, deputat PSD Timiș

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*