Cultură

22 de ansambluri vor lua parte la Festivalul Internaţional de Folclor “Ana Lugojana”

22 de ansambluri vor lua parte la Festivalul Internaţional de Folclor “Ana Lugojana”

Din doi în doi ani lugojenii îşi primesc oaspeţii la sărbătoarea folclorică înscrisă în Catalogul CIOFF.

Festivalul Internaţional “Ana Lugojana” ajuns la ediţia a XIV-a  începe vineri,11 august, de la ora 19:00, cu formaţiile de copii şi tineret ale Ansamblurilor din Lugoj, Ovidiu – Constanţa şi Găvojdia.

Parada portului popular de sâmbătă 12 august, de la ora 18:30, va duce formaţiile participante la locul desfăşurării festivalului – platoul Casei de Cultură a Sindicatelor  unde va avea loc Festivitatea de deschidere în prezenţa oficialităţilor locale şi judeţene, urmată de spectacolul formaţiilor programate pentru această zi.

În cele cinci zile ale festivalului vor evolua pe scenă 22 de formaţii artistice din Ciprul de Nord, Cehia, Macedonia, Bulgaria, Serbia şi România.

Ansamblurile din ţară incluse în ediţia din acest an sunt: “Hora Vasluiului” din Vaslui, “Romanaţi” din Caracal, “Dobrogeanca” din Ovidiu, “Leleşana” din Hunedoara, “Bârzava” din Reşiţa, “Teregovana” din Teregova, “Zestrea gugulanului” din Bolvaşniţa, “Hora Belinţului” din Belinţ, “Ghiocelul” din Giroc, “Bănăţanul” din Găvojdia, Ansamblul Casei de Cultură din Deta, “Junii Banatului”, “Timişul” şi “Doina Timişului” din Timişoara şi “Lugojana” din Lugoj.

Spectacolele vor avea loc în fiecare zi de la ora 19:30.

În programul festivalului sunt incluse diverse acţiuni: prezentarea şi degustarea produselor din bucătăria tradiţională, a dansurilor şi costumelor populare, workshop coregrafic, primirea delegaţiilor artistice la Primăria Lugoj de către primarul prof. ing. Francisc Boldea, vizitarea expoziţiilor etnografice “Portul popular din Banatul de câmpie şi de munte la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX”.

Marţi 15 august, de Sfânta Maria Mare, la ora 11:30, Parada goştilor la Ruga Lugojană va porni de la Casa de Cultură a Municipiului Lugoj spre Primăria urbei de pe Timiş. După amiaza, de la ora 18:00, în Piaţa Victoriei va avea loc festivitatea de închidere a celei de-a XIV-a ediţie a Festivalului “Ana Lugojana”, înmânarea de diplome şi trofee şi deschiderea Rugii Lugojene la care participă Nicoleta Voica, Zorica Savu, Ramona Ilieşi Drăgan, Costel Bambu şi formaţia Fraţii Drăgan.

Organizatorii Festivalului “Ana Lugojana” sunt Primăria Municipiului Lugpj, Consiliul Local Lugoj, Consiliul Judeţean Timiş şi Casa de Cultură Lugoj.

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*