Sănătate

Strigăt de ajutor! Condiţii umilitoare pentru medici şi pacienţi la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din Timișoara

Strigăt de ajutor! Condiţii umilitoare pentru medici şi pacienţi la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din Timișoara

Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din Timișoara este în dificultatea de a-și desfășura activitatea din cauza defecțiunilor tehnice și a lipsei de materiale specifice. În sălile de operație clima specială, laminară, veche de 22 de ani, nu mai funcționează, astfel că temperatura ajunge la 26-29 C. Temperatura în sălile de operație pe cord trebuie să fie între 18-20 C.

Anunțul a fost făcut azi de către doi medici cu renume, prof. dr. Marian Gașpar, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară, și prof. dr. Petru Deutsch, șeful Secției Anestezie și Terapie Intensivă.

În aceste condiții personalul medical transpiră, crescând foarte mult riscul de infecții, prin transpirația care cade în câmpul operator. La fel pentru pacienți disconfortul duce la vasodilatație și pierderea de lichide prin transpirație. Este o problemă veche, care a fost sesizată în repetate rânduri atât conducerii Institutului cât și Ministerului Sănătații. Acest tip de climă nu poate fi reparată și întreținută de firmele obișnuite care se ocupa de climatizare. Sunt clime speciale, medicale, doar pentru Sălile de Operații. Acum când temperaturile sunt extrem de crescute, condițiile de operat sunt extrem de neplăcute. Aceiași problemă cu clima este și în Terapia Intensivă, unde pacienții după operaţiile pe cord rămân 1-2 zile și trebuie să suporte temperaturi de 29 C. De personalul medical care lucrează în aceste condiții, nu mai vorbim. Aparatele de analize, ASTRUP, nu mai funcționează în aceste condiții, aparatul fiind introdus în frigider pentru a face analizele speciale pacienților. Acolo este clima centralizată,  renovată în urmă cu 2 ani, dar care s-a defectat din cauza mentenanței proaste (peste iarnă a înghețat instalația). În ciuda unui aparat de climă instalat în una din săli, temperatura este de nesuportat”, se arată în comunicatul trimis.

Cei doi medici subliniază că au cerut în repetate rânduri Ministerului Sănătații fonduri pentru dotarea sălilor de operatie, dar de fiecare dată răspunsul primit a fost că nu sunt bani.

Din 2012, când a fost finalizată clădirea C, unde sunt două săli de operaţie mari de 60 mp, cu circuite aseptice, spaţiu pentru Sterizare, etajul III cu 30 de locuri, am cerut la fiecare Domn Ministru ( Dl Nicolaescu, Dl Cepoiu, Dl Cseke, Dl Bănicoiu), fonduri dotăm sălile de operaţie (mese chirurgicale, lămpi operatorii, pompe de circulaţie extracorporeală, aparate de anestezie, monitoare, instrumentar) pentru a opera în condiţii mai bune. De fiecare dată ne-au spus nu sunt bani sau ne-au promis vor face tot ce se poate la rectificarea bugetară. Sălile de operaţie noi, un etaj cu 30 de locuri pentru pacienţi şi noul spaţiu pentru Sterlizare au rămas tot goale, nefolosite”, atrag atenţia medicii.

În plus, prof. dr. Marian Gaspar, şeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară semnalează lipsa materialelor specifice şi a medicamentelor din spital.

“Lipsesc materialele specifice şi medicamente, cele cumpărate din DRG: medicaţie anestezică, heparină, protamină, antibiotice, seringi, pansamente, pe motiv nu sunt bani suficienţi şi am depăşit fondurile pentru luna respectivă. Pentru a opera pe cord trebuie ai din toate materialele, unul dacă lipseşte cât de mic, o canulă care costă câţiva lei, nu se poate opera. În aceste condiţii numărul de operaţii pe cord a scăzut de la 4 pe zi, 830/an cât am făcut în 2009, la 600-700/an. Mereu auzim am depăşit numărul de operaţii alocate pe lună. Pacienţii şi urgenţele nu vin după contractele cu Casa de Asigurări, ei vin pentru trebuie operaţi”, a declarat prof. Gaşpar.

Lucrurile nu stau mai bine nici la Cardiologia Intervenţională, acolo unde vin urgenţele, infarctele miocardice şi sunt investigaţi pacienţii cardiaci. Motivul? Nu sunt materiale suficente. Există liste lungi de aşteptare pentru pacienţi. Sunt trei aparate de angiografie: unul este defect, unul funcţionează (pe care se lucrează 16 ore pe zi, toţi cardiologii) , iar cel al treilea, nou, instalat de un an de zile, venit pe fondurieeuropene, prin Academie, nu se atinge nimeni de el pentru este pentru “Cercetare”! Stă nefolosit. Mai puţin şi iese din garanţie.

Dr. Marian Gaspar, şeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară, mai spune săptămâna această, angiograful, singurul funcţional, a intrat în revizie, rămânând fără nici un aparat în activitate. Pacienţii cu infarct, urgenţele cardiologice, fiind îndrumate către alte Centre din ţară, Bucureşti, Cluj, Tg. Mureş, Iaşi”.

“Am transmis acest mesaj în dorinţa de a fi înţeleşi de către partea oficială şi pacienţi şi susţinuţi în rezolvarea problemelor administrative. Nu dorim fie fie un scandal mediatic şi nici se trimită controale care doar constată şi nu rezolvă nimic. Din teama de repercursiuni, cei care ar trebui ia decizii administrative, se abţin. Ne asumăm cele scrise în calitate de şefi de Secţie pe Chirurgie Cardiovasculară şi Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă. Aşa arată spitalul care nu a mai fost zugrăvit din 1995, iar clădirea nouă nu a fost niciodată zugrăvită. E tristă!”, au anunţat într-un comunicat de presă şef Secţie Chirurgie Cardiovasculară, prof. dr. Marian Gaspar şi şef Secţie Anestezie şi Terapie Intensivă, prof. dr. Petru Deutsch.

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*