Politic

Deputat ALDE, Marian Cucșa: „SRI trebuie să confirme sau să infirme dacă primea de la conducerea DNA mandatele privind interceptările din dosarele politicienilor”

Deputat ALDE, Marian Cucșa: „SRI trebuie să confirme sau să infirme dacă primea de la conducerea DNA mandatele privind interceptările din dosarele politicienilor”

Dezvăluirile recent apărute în presă cu privire la documentele trimise de către DNA la SRI,  pentru diferite interceptări, confirmă implicarea binecunoscului binom care s-a ocupat de o serie de anche în România. Mass-media a scris că interceptările pentru care DNA primea mandat erau comunicate imediat către SRI, de către procurorul-șef al DNA Laura Codruța Koveși și de către adjunctul său, procurorul Marius Iacob. Deși legea interzice ca SRI să facă acte de urmărire penală, totuși actele de urmărie penală ale DNA erau trimise SRI, evident, în cazul unor dosare importante care vizau anumiți oameni politici.

Consider că este un caz de o gravitate extremă care, dacă se dovedește a fi real, reprezintă un important semnal de alarmă pentru justiția din România.  În aceste condiții, se confirmă faptul că justiția reprezenta un câmp tactic pentru serviciile de informații, iar dosarele instrumentate de către DNA aveau un suport consistent din partea acestor structuri. În acest caz, relația de colaborare dintre DNA și SRI este anormală într-un stat de drept, fapt subliniat și de către Curtea Constituțională a României în decizia din 2016, atunci când a declarat neconstituțională implicarea SRI în anchetele penale.

În calitate de vicepreședinte al Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, voi cere oficial informări de la Serviciul Român de Informații, cu privire la aspectele semnalate opiniei publice de către reprezentanții mass-media.

Este posibil să mai apară și alte dovezi legate de relația dintre SRI și DNA, însă este foarte important ca pe viitor asemenea legături care atentează la statul de drept în România să nu mai existe”, a transmis deputatul ALDE, Marian Cucșa, vicepreședinte al Comisiei parlamentare de control a activității SRI.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*