Internațional

Macedonia își va schimba denumirea pentru a rezolva conflictul cu Grecia. Ce varianta de nume sunt luate în calcul

Macedonia își va schimba denumirea pentru a rezolva conflictul cu Grecia. Ce varianta de nume sunt luate în calcul

Premierul din Macedonia, Zoran Zaev, a hotârât ca după 25 de ani țara sa să își rezolve conflictul cu Grecia pornit de la folosirea numelui de “Macedonia” contestat de eleni pentru că regiunea istorică ce a purtat acest nume se află pe teritoriul său.

Astfel, șeful guvernului de la Skopje a anunțat această dorință încă de la venirea la putere în 1991 și acum a conceput și un calendar de întâlniri bilaterale cu autoritățile elene pentru a pune în aplicare acest lucru.

Problema principală privind acest conflict este faptul că Grecia refuză să permită aderarea la NATO și la Uniunea Europeană sub numele de Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, în schimb au anunțat încă din 2007 că ar accepta o variantă cu un prefix.

Printre sugestiile luate în calcul pentru noua denumire a statul se numără: “Macedonia de Nord”,”Noua Macedonie” sau “Macedonia Vardarska”, după numele fluviului Vardar care traversează țara, dar de asemenea Macedonia greacă sub numele de Axios, citează Digi24 dintr-un material publicat de France Presse.

De altfel, grecii s-au referit până în prezent la această țară drept Skopje, după orașul-capitață, iar o gafă a ministrului pentru migrație din Grecia în 2016 a dus la un scandal care a fost aproape să îl coste pe acest scaunul.

Macedonia a fost denumirea luată de această țară în 1991 când și-a proclamat independența din Iugoslavia, dar un an mai târziu un milion de persoane, ceea ce însumează 10% din populația Greciei, a ieșit pe străzile din Salonic, capitala regiunii grecești numite Macedonia, pentru a cere schimbarea numelui.

Sursa: b1.ro


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*