Cultură

Să salvăm biserica de lemn din Alun!

Să salvăm biserica de lemn din Alun!

O biserică-monument istoric de secol XVII, din Ţinutul Pădurenilor riscă să dispară de sub privirile noastre din cauza nepăsării.

Biserica din lemn din satul Alun, judeţul Hunedoara, este cea mai veche din Ţinutul Pădurenilor, conform etnografului Romulus Vuia. Poveştile locului  vorbesc despre o strămutare a edificiului dintr-un sat învecinat, dar şi despre varianta construcţiei pe locul unui edificiu medieval, păstrând atât forma arhaică, unele bârne, cât şi Liturghierul slavon (Dealu, 1508) al călugărului tipograf Macarie, cea dintâi tipăritură făcută pe pământ românesc.

Biserica este acoperită cu şindrilă care nu a mai rezistat însă timpului şi intemperiilor, astfel încât, pentru a putea fi salvată pictura pe lemn, precum şi sculpturile din interior, a fost acoperită cu folie din plastic. Din păcate, aşa cum poate ştiţi deja, deşi binecuvântat de Dumnezeu cu o aşezare într-un loc minunat, satul Alun est eaproape părăsit – mai locuiesc doar cinci oameni aici, iar zeci de case construite din marmură stau cu lacătul pe poartă. Drumul către sat, din marmură şi el, e bătut doar de turiştii dornici să vadă locul de poveste sau cariera din care s-a extras marmura cu care s-a construit Casa Poporului.

Aşa că două asociaţii, Alternative Rurale şi SalvaSat, au decis să ia frâiele în mâini şi să pună o piatră pentru salvarea monumentul istoric, dar şi pentru readucerea satului la viaţă.

Astfel, în cadrul Festivalului Panorama Blues Festival, organizat în 4 şi 5 august în Ţinutul Pădurenilor, vor avea loc strângeri de fonduri pentru lăcaşul de cult. În cea de-a doua zi a evenimentului va fi organizată o excursie ghidată în satul de marmură, Alun, inclusiv la biserică. De altfel, proiectul pe termen lung al SalvaSat îşi propune chiar repopularea satului.

Iniţiatorii proiectului au deschis şi un cont bancar, unde oricine poate contribui cu donaţii sau sponsorizări. Acestea se pot face în contul Asociaţia Non-Profit Alternative Rurale

IBAN: RO25RNCB0162019877700001, deschis la BCR.

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*