Social

Rodica Cojan: “Lucrăm la un proiect ambițios: un centru rezidențial însoțit de un centru de recuperare pentru femeile victime ale violenței domestice”

Rodica Cojan: “Lucrăm la un proiect ambițios: un centru rezidențial însoțit de un centru de recuperare pentru femeile victime ale violenței domestice”

Nou numită în funcția de director interimar a Direcției de Asistenţă Socială a Primăriei Timișoara, Rodica Cojan se implică intens în diverse proiecte pentru beneficiarii centrului. De la înființarea unor servicii specializate de recuperare pentru această categorie, dar și servicii de petrecere a timpului liber, până la înființarea unui centru de ambulanță cu 15 locuri pentru persoanele fără adăpost.

În plus, aceasta a reușit într-un timp scurt să rezolve procedurile birocratice de închidere a activității vechilor structuri și să asigure funcționarea în noua formulă. “Am obiective și scopuri foarte precise pe mi le-am propus pentru perioada următoare. Îmi propun ca toate serviciile municipalității care au fost reunite sub umbrela acestei mari direcții să se ridice într-un timp cât de poate de scurt la standarde europene, servicii deosebite care să răspundă legislației actuale a standardelor ocupaționale, dar și a calității serviciilor pe care dorim și voi cere să fie prestate la nivelul fiecărui centru social. Cel mai important lucru pentru mine, ca director, este ca beneficiarii care din nefericire se află într-un moment de criză a vieții lor au nevoie de serviciile sociale să fie tratați cu cea mai mare atenție, cu grijă deosebită, mult respect și experții nostri să găsească soluțiile cele mai bune pentru îmbunătățirea vieții și soluții definitive ca viața lor să intre în normalitate”, a declarat Rodica Cojan, director interimar al Direcției de Asistenţă Socială a Primăriei Timișoara.

În Timișoara există mii de persoane adulte cu dizabilități, dar și peste 6000 de copii cu astfel de probleme. În acest sens, în perioada următoare se are în vedere înființarea unor servicii specializate de recuperare pentru această categorie, dar și servicii de petrecere a timpului liber. “Consider că o prioritate este înființarea unor servicii specializate de recuperare pentru această categorie, dar și servicii de petrecere a timpului liber în așa fel încât viața lor și a familiilor să se îmbunătățească. Nu pot să nu mă gândesc la persoanele fără adăpost. Instituția pe care am coordonat-o are o capacitate de 54 de locuri, dar orașul Timișoara se confruntă cu un număr extrem de mare care își duc viața pe stradă, atât adulți, cât și copii. De copii se ocupă direcția județeană, iar de adulți ne ocupăm noi”.

În plus, patru proiecte europene vor fi depuse de către conducerea Direcției de Asistenţă Socială a Primăriei Timișoara. Printre acestea, amintim: înființarea unui centru de ambulanța cu 15 locuri rezidențiale pentru persoanele pe care le găsește Salvarea sau autoritățile pe străzi și necesită ambulatoriu; un centru rezidențial însoțit de un centru de recuperare pentru femeile victime ale violenței domestice.“Lucrez cu echipa pe care o coordonez la patru proiecte europene care sunt înaintate, avizate ca oportunitate și odată cu lansarea ghidurilor vom completa proiectele și sunt convinsă că le vom câștiga. Aceste proiecte europene se referă la un adăpost real, adevărat, pentru oamenii străzii pe timp de iarnă și nu numai. Se refeăa la o ambulanță socială care să poată să acopere întregul oraș, un centru de ambulanță inclusiv cu 15 locuri rezidențiale pentru aceia pe care îi găsește Salvarea sau autoritățile pe străzi și necesită ambulatoriu, un tratament, o grijă aparte. Este strict legată de persoanele fără adăpost. De asemenea lucrăm la un proiect ambițios la care țin foarte mult: un centru rezidențial însoțit de un centru de recuperare pentru femeile victime ale violenței domestice. A fost mare mirarea celor cu care am discutat despre acest proiect, în cadrul centrului vom avea locație și grijă pentru abuzatori. Întrebarea a fost de ce să avem noi grijă de abuzatori? Trebuie să avem grijă să îi recuperăm pentru că altfel vor abuza în continuare și vor fi victime ale lor și alte femei, mămici, lucru pe care nu îl dorim. Centrul acesta va avea o capacitate de 50 de locuri. În prezent, Timișoara nu are decât 20 de locuri. Este foarte puțin față de numărul mare de solicitanți. Am toată deschiderea față de partenerii nostri privați, organizațiile neguvernamentale, și împreună vom gândi o strategie comună de dezvoltare socială pe o perioadă de zece ani, planificat an de an”, a subliniat directorul interimar al Direcției de Asistență Socială Timițoara.

Rodica Cojan are o experiență vastă în domeniul asistenței socială, a fost primul director al instituției din Timișoara.

 


Un comentariu

  1. Ok voi o știți de o femeie buna dar noi orfani o știm de fata aia rea spuneți-mi câți orfani o lauda ? Nu o mai radicati in slavi fără sa va documentați mai in detaliat ce naiba e cu voi ?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*