Economic

Se anunță noi scumpiri! Facturile la electricitate s-ar putea majora cu 30-40% la finalul anului!

Se anunță noi scumpiri! Facturile la electricitate s-ar putea majora cu 30-40% la finalul anului!

Pe români îi așteaptă noi scumpiri anul acesta. Facturile la alectricitate ar putea crește cu 30-40% în această iarnă, după ce prețul energiei a explodat pe bursa de profil, potrivit unei analize realizate de Libertatea.

Mai exact, prețul energiei electrice a urcat la circa 70 de euro pe fiecare MWh cumpărat pe OPCOM, față de o medie de circa 40 de euro, cât era anul trecut în aceeași perioadă. În prezent, furnizorii care alimentează populația, adică Enel, Electrica, E.ON și CEZ, cumpără 90% din energia consumată de populație de pe bursa de energie. Diferența de 10% este achiziționată la prețuri reglementate de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Ei bine, România și-a asumat în fața organismelor internaționale liberalizarea pieței de energie. Asta înseamnă că oricine poate să își schimbe furnizorul. Din 1 ianuarie 2018 însă, energia consumată de fiecare dintre noi acasă va fi cumpărată 100% de pe bursa de profil. Partea proastă este că, din cauza asta, consumatorii ar putea resimți un șoc în facturi.

Iar acest șoc survine unei majorări de 8% a electricității de la 1 iulie la nivel național și de 11,6% în București.

Principala cauză pentru care curentul electric s-ar putea scumpi este faptul că nu se mai produce la fel de multă energie hidro, Dunărea fiind pe alocuri secată.

Sursa: b1.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*