Politic

Gabriel Toie: “Acolo unde interesele unora primează, dispare natura și binele comunității”

Gabriel Toie: “Acolo unde interesele unora primează, dispare natura și binele comunității”

Proiectul de hotărâre privind aprobarea întocmirii documentației în vederea elaborării unui plan de urbanism zonal pentru un teren situat în Moșnita Nouă, cu destinația de “Parc cu acces public nelimitat”, a fost respins de către Consiliul Local. Acest lucru nu le-a picat prea bine reprezentanților ALDE Timiș, care au luptat pentru un asemenea proiect.

Suntem martori la o Românie care se transformă. Acolo unde nu ne tăiem copacii, ne vindem pădurile. Acolo unde putem face parcuri, turnăm betoane. Cunoscând un proiect de hotărâre inițiat de consilierul local (ALDE) Remus Petruse la Moșnița Nouă,  ce își propunea elaborarea unui plan de urbanism zonal cu destinația de ”Parc cu acces public nelimitat”, am căutat să aflu dacă acesta se aprobă sau nu. Într-o comună care se dezvoltă extrem de repede, necesitate nu mai e doar drumul asfaltat sau canalizarea, ci și parcurile în care copiii se pot juca, cei mai mari se pot plimba și respira un aer mai sănătos. 

Construindu-se de ani buni, doar case lângă case, mulți dintre cetățenii din Moșnița Nouă aveau șansa la un proiect ce prevede înființarea unui parc mediu, cu o suprafață de 2,9 ha, cu acces public nelimitat. Astfel, Consiliul local Moșnița Nouă avea șansa să înființeze primul parc în ultimii 100 de ani.

Remus Petruse a precizat: “Legea 24/2007 republicată, privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților, care prevede că se pot amplasa pe un spațiu verde: alei pietonale, mobilier urban, amenajări pentru sport, joc și odihnă, construcții pentru expoziții și activități culturale, construcții ușoare cu caracter provizoriu pentru activități de comerț și alimentație publică, grupuri sanitare, spații pentru întreținere, dar numai în baza unei documentații de urbanism pentru întreaga suprafață a spațiului verde și cu obligația ca suprafața cumulată a acestor  obiective să nu depășească 10% din suprafața totală a spațiului verde. Lucrurile, însă, nu au putut fi atât de simple. Asta pentru că, fără a trimite o acuză directă, unii au considerat că e mai bine să renunțe la spațiul verde pentru a face un scuar de mai puțin de un hectar și restul cu diverse destinații private”.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea întocmirii documentației în vederea elaborării unui plan de urbanism zonal pentru terenul cu nr. cadastral NGL 166, situat în Moșnita Nouă, cu destinația de “Parc cu acces public nelimitat”, a fost respins de către Consiliul Local. Au votat “pentru” consilierii ALDE și PSD, iar  restul s-au abținut.

Întrebat despre această problemă, secretarul coordonator, Gabriel Toie, ne-a declarat:”Acum mai puțin de o săptămână am vorbit despre faptul că ne monitorizăm aleșii. Desigur, că această problemă a ajuns la urechiile tuturor, pentru că unii sunt mai preocupați să facă politică și nu administrație. Deseori, multe proiecte bune nu sunt luate în calcul din cauză că nu sunt propuse de consilieri din partidul care deține majoritatea. Vreau să subliniez faptul că atât ALDE Moșnița Nouă, cât și ALDE ca partid este pentru dezvoltare. Cred că nu ar trebui să ținem cont de culoarea politică, ci de ce este benefic pentru comunitate. Dacă legea spune că se pot construii diverse pe 10% din suprafață, de ce trebuie unii să fie mai deștepți și vor să schimbe asta? Întrebarea este: cei care n-au considerat că acest parc este util în întregimea lui, interesele cui le reprezintă?”.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*