Eveniment

Descinderi în Timiș la contrabandiști! Prejudiciu de 150 mii euro

Descinderi în Timiș la contrabandiști! Prejudiciu de 150 mii euro

Percheziții de amploare în această dimineață în mai multe județe! Procurorii DIICOT împreună cu ofițeri de poliție din cadrul D.G.P.M.B. efectuează 18 percheziții domiciliare pe raza municipiului București și a județelor Ilfov și Timiș. Acțiunea vizează destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de tâlhărie în formă calificată, șantaj, furt calificat, înșelăciune, mărturie mincinoasă și contrabandă cu țigarete.

Potrivit anchetatorilor, în cursul lunii mai 2016, patru suspecți au inițiat și constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat și pe care l-au sprijinit și alte persoane, în vederea comiterii în principal a infracțiunii de șantaj.

Începând cu toamna anului 2016, în cadrul grupului au fost atrase și alte persoane care au sprijinit activitatea grupării, prin contribuții permanente sau periodice, sub coordonarea liderului grupului, fiecare membru având sarcini complementare în realizarea activității infracționale, roluri prestabilite în cadrul grupului și reguli de comportare specifice unei unități structurate. Corelativ atragerii de noi membrii, liderul grupării a început planificarea comiterii unor noi infracțiuni (contrabandă, contrabandă asimilată și trafic de migranți), acesta punând la cale trecerea frauduloasă a frontierei de stat dintre Bulgaria și România a mai multor persoane, precum și procurarea și comercializarea de țigări provenite din contrabandă. Sub acest aspect, membrii grupării au recurs inclusiv la sustragerea acestor mărfuri de la cei care le dețin ilicit, unele fapte fiind comise inclusiv prin acte de violență fizică, mizând pe imposibilitatea acestora de a reclama furtul unor bunuri deținute în mod nelegal.“Pe acest nou palier, liderul grupului a recrutat mai mulți cetățeni români și străini (de origine bulgară, ucrainiană și sârbă). Concomitent, pentru a-și asigura mijloacele financiare necesare finanțării și stimulării membrilor grupării, liderul grupului a planificat și coordonat comiterea de către ‘locotenenții’ săi a unor alte infracțiuni contra patrimoniului (furt, tâlhărie, înșelăciune) recrutând, și în acest caz, noi membri, ale căror calități și ‘specializări’ erau necesare pentru a asigura reușita deplină a planurilor sale infracționale, minuțios concepute”, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.

Cercetările efectuate au relevat că gruparea infracțională era organizată în baza principiului subordonării ierarhice, decizia comiterii unei infracțiuni aparținând de fiecare dată liderului grupului care stabilea participanții la săvârșirea faptei și rolul, în detaliu, al fiecăruia dintre ei.“În acest scop, la indicațiile liderului, membrii grupării organizau veritabile acțiuni de cunoaștere a victimelor, pe care le urmăreau vreme îndelungată, inclusiv prin montarea, pe autoturismele acestora, a unor echipamente de localizare, pentru a le cunoaște obiceiurile, familia și locurile frecventate. Informațiile astfel obținute erau utilizate fie pentru șantajarea victimelor (nevoite să satisfacă pretențiile financiare ale membrilor grupării, pentru nu suferi anumite consecințe păgubitoare), fie pentru cunoașterea exactă a momentului în care urma să fie comisă infracțiunea (de exemplu, când victimele erau plecate de acasă — în cazul infracțiunii de furt; a locului unde se aflau victimele — în cazul infracțiunii de tâlhărie)”.

Prejudiciul cauzat din săvârșirea infracțiunilor este de aproximativ 150.000 de euro.

La sediul D.I.I.C.O.T.—Structura Centrală vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 19 persoane. Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, Direcției Generale Anticorupție, Poliției de Frontieră Giurgiu și Inspectoratului de Poliție al Județului Timiș.

Adora Beauty

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*