Sănătate

Ai tot timpul nasul infundat? Iata afectiunile de care poti suferi

Ai tot timpul nasul infundat? Iata afectiunile de care poti suferi

Nasul infundat sau congestia nazala este adeseori un simptom al unei alte probleme de sanatate, cum ar fi o infectie a sinusurilor, dar si o raceala obisnuita. Acest simptom se manifesta prin ingreunarea respiratiei la nivelul foselor nazale, fie totala, fie partiala.

Principalele cauze ale nasului infundat sunt reprezentate de raceli, gripa sau alte infectii la nivelul sinusurilor. In astfel de situatii, congestia nazala se amelioreaza de la sine in cel mult o saptamana. In cazul in care congestia nazala persista si simptomele nu se amelioreaza, cauza ar putea fi o problema de sanatate mai severa. Iata cateva posibile cauze ale congestiei nazale persistente: alergiile (la praf, mucegai, polen, par de animal, diversi detergenti etc.); febra fanului (rinita alergia); prezenta polipilor nazali (tumori benigne prezente in caile aeriene nazale sau in sinusuri, cauzate de inflamarea acestor regiuni); leziunile sau prezenta corpilor straini in cavitatea nazala; sinuzita cronica; deviatia de sept; sarcina (in special in primul trimestru, ca urmare a fluctuatiilor hormonale si a cresterii aportului de sange); etc.

Desi nasul infundat nu este, in majoritatea cazurilor, un simptom ingrijorator, atunci cand apare la copii mici si nou-nascuti este destul de periculos, deoarece poate duce la afectiuni respiratorii severe, precum si la tulburari de limbaj ori de auz. Din acest motiv, congestia nazala la copii nu trebuie neglijata, fiind necesar un tratament conform specificatiilor medicului pediatru. Exista cateva masuri pentru a preveni aparitia congestiei nazale. Acestea includ: instalarea unui umidificator in camera de locuit (pentru a preveni aerul uscat), folosirea regulata a spray-urilor cu apa marina (calmeaza inflamatia de la nivelul narilor), intarirea sistemului imunitar printr-o alimentatie echilibrata, bogata in vitamine (in special vitamina C), evitarea factorilor iritanti (fum, par de animale, substante chimice, anumite parfumuri etc.) si consumul adecvat de lichide (deshidratarea duce la uscarea foselor nazale, intarirea mucusului si blocarea pasajelor nazale).

 

(Sursa: DOC.ro/ foto: Pixabay)

Adora Beauty

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*