Politic

Șeful Executivului, discuții cu oficialii din Croația despre perspectivele de dinamizare a relațiilor economice și colaborare în plan european

Șeful Executivului, discuții cu oficialii din Croația despre perspectivele de dinamizare a relațiilor economice și colaborare în plan european

Premierul Sorin Grindeanu, aflat luni, în vizită oficială la Zagreb, a avut întrevederi cu președintele Republicii Croația, Kolinda Grabar, cu prim-ministrul croat, Andrej Plenkovic, și cu președintele Parlamentului, Gordan Jandrokovic.

Discuțiile au vizat stadiul și perspectivele relațiilor româno-croate, în contextul aniversării a 25 de ani de relații bilaterale, vizita premierului Sorin Grindeanu fiind totodată prima vizită după zece ani a unui prim-ministru român în Croația. “Am reliefat dorința ambelor state de a consolida, diversifica și aprofunda cooperarea, atât în plan bilateral, cât și ca parteneri în Uniunea Europeană și aliați în NATO”, a declarat șeful Executivului român. Din perspectiva relațiilor economice, există un potențial important de creștere, care trebuie valorificat la maximum, având în vedere că schimburile economice bilaterale au însumat anul trecut circa 270 milioane euro. În cursul discuțiilor, atât partea română cât și cea croată și-au exprimat voința de a identifica noi oportunități pentru dinamizarea relațiilor economice. Un prim pas în acest sens îl reprezintă Memorandumul de Înțelegere privind cooperarea între Camera de Comerț și Industrie a României și Camera Economică a Republicii Croația, semnat astăzi, la Zagreb, urmând ca în toamna acestui an să aibă loc, la București, un forum economic româno-croat”.

România și Croația și-au propus intensificarea cooperării și în alte domenii, care țin atât de proiecte de interes bilateral, cât și de politicile comune europene – politica de coeziune, politica agricolă comună – în sensul armonizării punctelor de vedere în cadrul Uniunii Europene.

Premierul Sorin Grindeanu a subliniat că politica externă a României are două componente importante, și anume întărirea proiectului european și parteneriatul strategic cu SUA. ”Proiectul european are provocări cărora trebuie să le facem față uniți, pentru că așa suntem mai puternici, iar acest lucru îl putem face prin întărirea proiectului european, securitatea fiind parte din acesta”, a declarat șeful Executivului român.

Premierul Sorin Grindeanu a amintit, totodată, că este pentru prima oară când Guvernul României alocă 2% din PIB pentru apărare. În cursul întrevederilor pe care premierul Sorin Grindeanu le-a avut la Zagreb, înalții oficiali croați au apreciat progresele înregistrate de România în plan economic, au felicitat țara noastră cu prilejul aniversării a 10 ani de când a devenit membră a Uniunii Europene și au mulțumit pentru sprijinul politic și tehnic oferit Croației pe calea integrării euro-atlantice.

Alte subiecte abordate în convorbirile premierului Sorin Grindeanu au vizat colaborarea în cadrul Strategiei Dunării, atât în proiecte de navigație, cât și de protecția mediului, pregătirea pentru aderarea la Spațiul Schengen, stabilitatea în regiune, precum și întărirea proiectului european în sensul îmbunătățirii modului de funcționare a instituțiilor și apropierea lor de cetățean. Ambele părți au susținut, totodată, cultivarea tuturor punților de legătură dintre cele două țări în domeniul culturii, turismului și al energiei. Tot la Zagreb, a fost semnat Acordul privind protecția reciprocă a informațiilor clasificate.

Din delegația română au făcut parte Ana Birchall, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, și Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României.

Adora Beauty

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*