Politic

Premierul Grindeanu, discuții cu vicepremierul bulgar despre modalitățile de cooperare  

Premierul Grindeanu, discuții cu vicepremierul bulgar despre modalitățile de cooperare   

Premierul Sorin Grindeanu și Ekaterina Spasova Gheceva Zaharieva, viceprim-ministru pentru reforma justiției și ministru al afacerilor externe din Bulgaria, au discutat astăzi, la Palatul Victoria, despre relațiile bilaterale de bună vecinătate între cele două state, precum și despre modalitățile în care acestea pot fi dezvoltate, atât în ceea ce privește agenda europeană, cât și pe proiecte comune punctuale.

”Cooperarea româno-bulgară este o prioritate, sunteți vecini și parteneri europeni”, a declarat premierul Grindeanu în cadrul întrevederii, subliniind trendul pozitiv al cooperării economice, dar și posibilitățile de dezvoltare a relațiilor între cele două state în domeniile energiei, industriei, transporturilor și mediului.

Șeful executivului de la București a evidențiat obiectivele prioritare comune în ceea ce privește agenda europeană, cu accent asupra menținerii politicii de coeziune și a  Politicii Agricole Comune.

Viceprim-ministrul bulgar pentru reforma justiției, Ekaterina Spasova Gheceva Zaharieva, a salutat, la rândul său, relațiile strânse dintre România și Bulgaria, care trebuie menținute și întărite inclusiv prin coordonarea pozițiilor în toate aspectele de interes comun. În context, a fost adus în discuție faptul că Bulgaria va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene în prima parte a anului 2018, iar menținerea politicii de coeziune și a Politicii Agricole Comune va fi una dintre priorități.  De asemenea, în cadrul întrevederii, alte teme de dialog au mai fost reforma justiției, lupta anticorupție, colaborarea bilaterală pentru ridicarea cât mai rapidă a Mecanismului de Cooperare și Verificare și pentru eliminarea controalelor pentru zborurile interne Schengen în aeroporturi. Au fost punctate, de asemenea, pozițiile comune pe teme ca Brexit, aderarea la Spațiul Schengen, problema siriană.

Legat de proiectele concrete pe termen scurt și mediu, au mai fost abordate imperativul găsirii de soluții pentru îmbunătățirea traficului la punctele de frontieră comune, astfel încât să fie eliminată problema cozilor la vămi, precum și prioritizarea construirii unui nou pod peste Dunăre, pentru a valorifica finanțarea europeană.

Premierul Sorin Grindeanu a mai amintit de întâlnirile trilaterale România-Bulgaria-Serbia, anunțând că urmează să aibă în curând o întâlnire cu șeful Executivului de la Sofia.

 


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*