Social

Peste douăsute de inventatori reuniți la Timișoara. Ce poate admira publicul

Peste douăsute de inventatori reuniți la Timișoara. Ce poate admira publicul
Adora Beauty

Cea de-a treia editie a Salonului de Invenții și Inovații “TraianVuia” s-a deschis la Timișoara. Evenimentul este organizat de Societatea Inventatorilor din Banat.

Peste 200 de inventatori din țară și de peste hotare s-au reunit astăzi la Casa Tineretului. Expoziția are loc în perioada 07 -09 iunie, între orele 9.00 -18.00. “Avem peste 200 de invenții din 17 clase, nouă țări, majoritatea sunt din domeniul agriculturii – 71, din mecanică, IT, securitate, medicină, instalații, construcții, etc. Eu lucrez la un proiect cam jumătate de an. Sunt mereu concentrat spre Salonul de Invenții de la Timișoara. Am fost personal la toate universitățile, liceele. Am vorbit cu profesorii și mi-au promis că o să vină cu grupe de elevi să vadă pentru că unul din obiectivele noastre importante ale Societătii Inventatorilor din Banat este acela de a le arăta tinerilor ce înseamnă o invenție”, a spus Remi Rădulescu.

Astfel, în cadrul Salonului de Invenții și Inovații din Timișoara publicul poate admira și un scaun care utilizează tehnologia gravitației zero. Acest scaun se poate înclina la 118 grade, aducând corpul într-o poziție care anulează efectele gravitației.

În plus, fumătorii pot încerca țigara ecologică iarbă de lămâie, considerată terapeutică, dar folosită și la gătit. “Este o țigară ecologică, nu poluează mediul în care este consumată. Nu îi deranjează nici pe cei care o folosesc și nici mediul în care este folosită. Este realizată dintr-o plantă care contține 64 de oligo-elemente minerale sănătoase pentru corpul omenesc. Este realizată din așa-zișa iarbă de lămâie, iarba considerată terapeutică. Este foarte des folosită și la gătit, de altfel ca și ceai. Când am vrut să realizez această țigară am vrut să vin în ajutorul fumătorilor care doresc saă se lase de fumat”, a explicat academician Milan Bojovic.

O altă invenție importantă este cea a cercetătorilor de la Institutul National de Cercetare din Protectia Mediului Bucuresti. Vorbim despre un “complex de producere a energiei regenerabile. Funcționează pe baza energiei valurilor, eoliene și solare. Poate funcționa independent. Invenția aparține Institutului Național de Cercetare din Protecția Mediului București. Inventatorii lucrează în acest institut. Crearea lui a durat cam un an de zile”, a spus Andreea Dăescu, cercetător științific la INCPM București.

O invenție recent premiată la saloanele de specialitate aparține lui Pavel Ștefan. Este vorba despre o instalație de iluminat folosită în domeniul medical, pentru a elimina infecția nosocomială.“Salonul de Invenție este caracterizat prin participarea inventatorilor pentru a demonstra munca profesională. Standul este sub conducerea Universității Politehnica Timisșoara. Sunt câteva invenții care au fost întregistrate la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci. Instalația este compusă din două elemente reprezentând partea de corp de iluminat și automatizare. Noutatea constă în eficiență, simplitate și o mentenanță mult mai bună fața de ceea ce este pe piață în  acest moment”, a explicat inventatorul Pavel Ștefan.

Este un bun prilej să arătăm tuturor cu ce ne putem mândri. Este vorba despre Pavel Ștefan și echipa sa, prin care dumnealui își aduce expertiza în domeniul medical. Mai precis, avem o instalație de iluminat pentru a elimina infecția nosocomială. Această invenție a fost premiată recent la Cluj și Iași, iar în urmă cu câteva luni, în toamnă, la Bruxelles. Lumea invențiilor și a inventatorilor este fascinantă. Din păcate nu e foarte ușor de pătruns, pentru că îți trebuie un bagaj de cunoștiințe foarte însemnat. Încercăm să finanțăm proiectele studențești, prin care studenții să poată fi mai la început atrași spre domeniile de expertiză, după care să fie antrenați în astfel de echipă”, a declarat Liviu Cădariu Brăiloiu, prorector UPT.

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*