Eveniment

ISU: Prezența Cărții de Salvare la bordul autoturismelor poate contribui substanţial la reducerea timpului de descarcerare și salvare a vieții

ISU: Prezența Cărții de Salvare la bordul autoturismelor poate contribui substanţial la reducerea timpului de descarcerare și salvare a vieții

În procesul de salvare a victimelor din accidentele grave, timpul este deosebit de preţios, iar fiecare secundă contează. Existența Cărții de Salvare în spatele parasolarului din dreptul conducătorului auto și a sticker-ului de semnalizare ajută salvatorii să identifice rapid punctele sensibile ale mașinii și modalitățile de acces spre victimă.

Cartea de salvare la bord este o iniţiativă lansată în anul 2015 de către Automobilul Clubul Român împreună cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Documentul nu este unul obligatoriu, însă prezența acestuia este importantă în cazul misiunilor de salvare a vieții.“Fiecare secondă contează atunci când este vorba despre viața oamenilor. De cele mai multe ori, în procesul de salvare al persoanelor încarcerate în propriile autoturisme se pierde timp prețios, mai ales în cazul accidentelor grave. Creșterea siguranței modelelor autoturismelor reprezintă o serioasă provocare pentru salvatori. Mai mult, îndepărtarea plafonului unui autovehicul, de către echipajele de descarcerare, devine din ce în ce mai problematică. Confruntându-se cu bucăți de oțel de mare rezistență precum și cu armături ale caroseriei, în aceste condiții, chiar și cele mai puternice dispozitive de tăiat nu mai fac fața. Anumite componente de siguranță, precum generatoarele de gaz din componența sistemelor airbag, pot reprezenta un risc de siguranță pentru echipajele care intervin în situații de urgență. O altă problemă o constituie găsirea și deconectarea bateriei în cazul autoturismelor moderne”, transmite IGSU.

Astfel, o “Carte de Salvare la Bord” standardizată, în format A4, ce cuprinde informații cu privire la localizarea armăturilor cabinei, rezervorului de combustibil, a bateriei, a airbag-urilor,a generatoarelor de gaz, a unităților de control, etc, precum și informațiile referitoare la precizarea punctelor adecvate de tăiere, trebuie utilizată la nivelul întregii Europe. Pentru a fi cât mai accesibilă echipajelor de salvatori, “Cartea de Salvare la Bord” trebuie să fie plasată, în fiecare autoturism, în spatele parasolarului din dreptul conducătorului auto.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*