Sănătate

Angina pectorală: cauze, simptome și complicații

Angina pectorală: cauze, simptome și complicații

Angina pectorala apare din cauza bolii cardiace ischemice si consta intr-un dezechilibru intre nevoia de oxigen a muschiului inimii si imposibilitatea arterelor de a-l alimenta cu sange oxigenat. Angina se manifesta printr-o durere puternica in piept.

Angina pectorala stabila – cunoscuta si sub denumirea de angina pectorala de efort, este o manifestare clasica a ischemiei miocardice. Acest tip de angina apare in timpul unei activitati solicitante, la efort, precum si in timpul activitatilor sportive sau in timpul activitatilor casnice, dar poate aparea si dupa o masa copioasa sau din cauza stresului. Simptomele dispar, de regula, in acest caz, dupa repaus de cateva minute si administrare de nitroglicerina sub limba.

Angina pectorala instabila – acest tip de angina pectorala creste in intensitate si este o forma a sindromului coronarian acut. Acest tip de angina apare in timpul odihnei si dureaza mai bine de 10 minute, in unele cazuri chiar 4-6 saptamani. Intensitatea sa creste treptat. Acest tip de angina poate semnala un infarct.

Angina pectorala variabila – poarta denumirea de angina vasospastica sau angina Prinzmetal si este cauzata de un spasm la nivelul arterelor coronare provocat de ingustarea temporara a arterelor. Acest tip de angina poate aparea si in timpul desfasurarii unor activitati, dar si in timpul repausului si este ameliorata prin tratament medicamentos.

Simptome angina pectorala: disconfort sau durere in piept (sub forma de presiune, gheara, junghi sau arsura); durere localizata in epigastru, spate, gat, maxilar sau umeri; durere intensificata in timpul efortului fizic, al mesei, in timpul expunerii la frig sau la stres emotional; durere care nu isi pierde intensitatea la schimbarea pozitiei corpului, in timpul tusei sau a respiratiei in ritm diferit; probleme de respiratie; ameteli, greata; oboseala.

Medicul poate pune diagnosticul in urma efectuarii urmatoarelor analize: radiografia toracica; test ECG de efort; computer tomograf cardiologic; angiografie.

In urma acestor analize, medicul va pune diagnosticul si va recomanda un tratament adecvat.

Factori de risc angina pectorala

O serie de factori cresc riscul de aparitie a anginei pectorale, printre care: varsta de peste 45 de ani la barbati si peste 55 de ani la femei; fumatul; diabetul; dislipidemia; istoric in familie in ceea ce priveste bolile cardiovasculare.

Daca durerea sau disconfortul din zona pieptului persista mai mult de cateva minute, ar trebui sa apelezi la ajutorul unui medic intrucat este posibil sa urmeze un infarct.

Angina pectorala poate aparea oricand, insa nu iti pune intotdeauna viata in pericol. Exista si cazuri grave, in care o angina pectorala se poate dovedi a fi atac de cord. Pentru a stabili natura durerii din piept, trebuie sa stii ca simptomele care anunta un atac de cord sunt: durere puternica in piept, care dureaza mai bine de cateva minute; durere care se extinde pana la umeri, brate, chiar si pana la maxilar; durere puternica in partea superioara a abdomenului; respiratie greoaie; greata si varsaturi; lesin.

(Sursa DOC.ro/ foto: Shutterstock)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*