Administrație

Proiectul privind construcția Sălii Polivalente cu 16 mii de locuri, blocat de consilierii liberali

Proiectul privind construcția Sălii Polivalente cu 16 mii de locuri, blocat de consilierii liberali

Circ în ședința de plen a Consiliului Județean Timiș. Un proiect intens mediatizat a incins spiritele în rândul aleșilor.Vorbim despre Sala Polivalentă cu16.000 de locuri care se va construi la Giroc. Reamintim, locul unde urmează să fie construită aceasta de către  Compania Națională de Investiții este de câteva luni motiv de ceartă între Primăria Timișoara și Consiliul Județean. Compania Națională de Investiții a cerut Consiliului Județean să pună la dispoziție un teren.

Proiectul a fost avizat favorabil în comisiile reunite, dar au început discuţiile. Astăzi în cadrul ședinței CJ, au fost prezenţi 35 de consilieri din totalul de 37, la şedinţă au participat şi specialişti din comisiile de specialitate, aparatul propriu, conducătorii unor instituţii, precum şi reprezentanţii mass-media. Astfel, liberalii s-au opus, menționând că sala trebuie construită în Timișoara și nu la Giroc. “Nu este o plăcere pentru mine ca să intervin la acest punct pe ordinea de zi la fel cum a fost în comisiile reunite. Domnule preşedinte, aşa cum am mai spus, nu dorim să facem spectacol pe acest subiect şi nici a discuţiilor care derivă de la acesta. Aţi spus că noi nu am fost de acord cu introducerea acestui proiect. Vă solicităm şi solicităm şi Guvernului României ca Sala Polivalentă să fie construită pe locaţia propusă dePrimăria Municipiului Timişoara. De asemenea Primăria propune CJT-ului un parteneriat de 50% – 50%, pe proprietatea acestei săli, investiţie care va fi realizată de Compania Naţională de Investiţii, locaţia propusă de primărie a fost considerată excelentă de specialiştii CNI, la fel a fost declarată de către firma Bam, care este una dintre cele mai puternice firme din Europa, care a proiectat Allianz Arena din Munchen şi Campionatul Naţional din Qatar pentru anul 2022 ”, a explicat liderul consilierilor PNL Timis, Nicolae Bitea.

La rândul său, șeful CJ Călin Dobra, i-a dat replica: “Domnule Bitea, îmi cer scuze că vă întrerup, dar spre binele dumneavoastră, încercaţi să nu mai faceţi lobby unor firme private”.

Este doar o firmă de proiectare, nu am făcut nici un lobby, am zis că este una dintre cele mai apreciate, nu am spus cea mai… De asemenea, o altă idee, locaţia propusă de Primăria Timişoara, face parte dintr-un proiect amplu, ultramodern propus de către specialişti de top, internaţional, concept care reprezintă master-planul pe infrastructura Timişoarei. Stimaţi colegi, toate oraşele mari au o asemenea Sală Polivalentă pe raza lor, adică pe raza municipiului reşedinţă de judeţ, care fac parte din portofoliul de atuuri de mare interes. Domnule preşedinte şi în judeţul Braşov, Sala Polivalentă este în cadrul municipiului la fel şi în Cluj şi în alte oraşe ale României. Credem că este oportun ca această sală să fie construită în Timişoara, în parteneriat cu Consiliul Judeţean. Nimeni nu urmăreşte nici un alt interes de imagine sau politic sau de  altă natură, de aceea mai facem încă o justificare de ce sala trebuie să fie în Timişoara, pentru că există căi de acces multiple, reţele de utilităţi, linii de transport şi totodată în raza acelui teren locuiesc 100.000 de locuitori în cartierele învecinate. Din discuţiile purtate cu domnul primar, doresc să vă spun stimaţi colegi, că are intenţia de a construi o Sală Polivalentă din fondurile Primăriei. Fac un ultim apel, pentru a forma un grup de colegi dintre consilierii judeţenii în scopul de a discuta cu reprezentanţii primăriei şi de a găsi cea mai bună variantă în acest sens. Nu este normal să se construiască două Săli Polivalente, una în judeţ şi alta în Timișoara. Nu există alte ambiţii, să nu credeţi că se merge pe orgolii, există ideea să se construiască o sală la care să aibă acces cât mai mulţi cetăţeni, uşor în a se deplasa spre aceasta”, a mai argumentat Nicolae Bitea.

Fostul președinte al CJ, Titu Bojin a intervenit subliniind că investițiile pentru Timișoara și Timiș nu ar trebui blocate. ,,Părerea mea este că nu e bine ce se întâmplă, cred că în mod normal ar trebui ca toţi să fim de acord cu investiţiile care vin înspre judeţul Timiş. Vă rog să vă aduceţi aminte de perioada Ciuhandu-Ostaficiuc, doi oameni deosebiţi de altfel, remarcabili pentru politica timişeană şi totuşi nu au reuşit să se pună de acord, să se înţeleagă în ceea ce priveşte marile investiţii. Atunci ne mirăm de ce la ora actuală, Timişoara nu are stadion şi nici sală Polivalentă. Timişoara se zbate să aibă centură, să sperăm că se va realiza această achiziţie. Îi rog pe colegii de la PNL să înţeleagă că avem şansa, să participăm cu ajutor şi propunerea domnului Bitea cu construirea celei de a doua săli care va fi mai mică probabil, dacă se pretează în urma studii, să o sprijinim şi nu cred că e momentul să dăm cu piciorul, să nu se mai creeze o luptă surdă raportându-ne fiecare la conferinţe, la 11 la Primărie, apoi la 12 la CJT, ca să demonstrăm cine e contra timişorenilor şi a timşenilor. Cred că judeţul Timiş poate colabora şi chiar îl rog pe domnul preşedinte al CJT, să existe acel acord prin care consilierii PSD la nivel de primărie să poată vota, tot două treimi îi trebuie şi domnului Robu. În aceste condiţii ar fi păcat, să nu se voteze, acelaşi lucru va fi mai târziu şi nu se va vota nici la Primărie. Eu cred că ar trebui să votăm ambele proiecte şi să profităm de ideea că se pot aduce câteva milioane de euro în judeţ”.

,,Nu mă pot abţine să nu fac o singură observaţie la ceea a afirmat colegul meu, domnule consilier Bitea, Allianz Arena este situat la o distanţă de 12 km de oraş, pentru că marii consultanţi care au proiectat-o au ţinut cont de nişte aspecte. De altfel până la Giroc sunt 6 km pe jos”, a spus Mihai Ritivoiu.

Proiectul va fi reintrodus pe ordinea de zi în ședința de plen. CJ Timiș mai are aproximativ o lună pentru a pune terenul la dispoziție către CNI, altfel riscă să piardă investiția.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*