Social

Deschiderea frontierei Triplex Confinium. Voivodina a preluat președinția euroregiunii DKMT

Deschiderea frontierei Triplex Confinium. Voivodina a preluat președinția euroregiunii DKMT

Dublu eveniment organizat astăzi de reprezentanții Cooperării Regionale Dunăre-Criş-Mureş-Tisa: deschiderea frontierei Triplex Confinium la Beba Veche și Adunarea Generală DKMT de la Kubekhaza.

Manifestarea a avut loc la monumentul Triplex Confinium, de la Beba Veche. Aici este graniţă comună între România, Serbia şi Ungaria. Cu acest prilej,  pentru un an preşedinţia Euroregiunii a fost predată Voivodinei. Euroregiunea Dunăre – Criș – Mureș – Tisa a fost înființată în noiembrie 1997, la inițiativa fostului președinte al CJ Timiș, Viorel Coifan. Scopul acesteia a fost să ajute la dezvoltarea zonei de la granița dintre România, Serbia și Ungaria.

Întâlnirea reprezentanților din cele trei țări din acest an s-a derulat în „umbra” gardului de sârmă ghimpată ridicat între Ungaria și România, în perioada crizei refugiaților. “Cred ca in acestia 20 de ani s-au pus bazele unei bune cooperari, baze institutionale. In noiembrie 1997 s-a semnat la Szeged protocolul de colaborare si infiintare a euroregiunii DKMT”, a transmis presedintele CJ Timis, Calin Dobra.

La rândul lor, președintele Consiliului Județean Csongrád, Kakas Béla și liderul Guvernului Provinciei Autonome Voivodina, Igor Mirovici s-au referit la derularea de proiecte comune.

Fanfara Pro Amiciţia din Timişoara a intonat imnurile celor trei ţări şi al Uniunii Europene. Întreaga delegația a asistat la un cros transfrontalier simbolic, la care au luat parte copiii din localităţile de graniţă din Serbia, Ungaria şi România. Toţi alergătorii au primit tricouri şi medalii, iar câştigătorii primelor cinci locuri au primit şi cupe.

Reamintim, între aceste două ţări, graniţele se deschid doar în ultimul weekend din luna mai, la desfășurarea evenimentului Triplex Confinium. Granița este deschisă în data de 28 și 29 mai, între orele 10-18. În prezent, pentru a ajunge peste câmp, la vecinii lor din Kubekhaza, locuitorii din Beba Veche trebuie să ocolească 80 de kilometri.

Tot astăzi, la Kuberkhaza a avut loc Adunarea Generală a DKMT. Principalele puncte pe ordinea de zi au fost: prezentarea proiectului Timișoara Capitală Culturală a Culturii 2021; prezentarea proiectului Novi Sad Capitală Culturală a Culturii 2021; discutarea detaliilor legate de Adunarea generală festivă din noiembrie 2017 când cooperarea regională DKMT împlinește 20 de ani de la înființare; Activarium, consorțiul cultural al DKMT și decernarea premiilor de excelență ale DKMT, prezentarea pe scurt a proiectelor câsștigătoare.

De asemenea, au fost decernate premii de excelenţă pentru proiecte euroregionale de succes, derulate din fonduri europene transfrontaliere. Este vorba despre un proiect în domeniul medical (screening de detectare a cancerului mamar), care are o valoare totală de peste 1 milion de euro și care s-a realizat în parteneriat Csongrad-Arad; un proiect în domeniul sportiv-turistic, cu o valoare totală de 2,1 milioane de euro, realizat în parteneriat Timiș-Csongrad; un proiect destinat copiilor cu dizabilități, realizat în parteneriat Voivodina-Caraș-Severin; un proiect al regiunilor Voivodina și Bacs-Kiskun, în valoare de circa 81.000 de euro, care are ca obiectiv integrarea socială și profesională a femeilor din mediul rural.

În ceea ce privește organizarea Adunării Generale festive din 21 noiembrie 2017, când cooperarea regională DKMT împlinește 20 de ani de la înființare, au fost făcute următoarele propuneri: invitarea miniştrilor de externe ai Ungariei, României şi Serbiei, a preşedinţilor de consilii județene care au semnat constituirea cooperării euroregionale și a coordonatorilor naţionali care s-au implicat activ în proiectele DKMT și organizarea unei expoziții și a unui concurs de fotografii, care să reflecte cele mai importante momente din istoria DKMT.

 


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*