Social

Peste 150 de expozanți la Târgul Banat Agralim 2017. Ministrul Agriculturii, oaspete de seamă

Peste 150 de expozanți la Târgul Banat Agralim 2017. Ministrul Agriculturii, oaspete de seamă

 

O nouă ediție de primăvară a Târgului Banat Agralim. Fermierii din vestul ţării sunt aşteptaţi în acest weekend în campusul USAMVB la o expozitie de  animale, utilaje agricole, produse bio.

Evenimentul este organizat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului în colaborare cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, cu sprijinul Primăriei Timișoara, Consiliului Județean Timiș și Direcției  Agricole. Aflat la cea de-a 15-a ediție, cu participare internațională, BANAT AGRALIM 2017, expoziție vizează promovarea şi evidenţierea performanţelor din domeniile de competenţă ale universităţii, respectiv: producţia vegetală, producţia animalieră, siguranţa şi securitatea alimentară, procesarea şi valorificarea producţiilor agroalimentare, inginerie-proiectare, amenajare și întreținere parcuri și spații verzi, dezvoltarea durabilă, conservarea mediului şi a biodiversităţii.

La deschiderea de azi a Banat Agralim printre invitați s-au numărat ministrul Agriculturii, Petre Daea și mitropolitul Banatului, IPS Ioan Selejan. Evenimentul se derulează în perioada 26-28 mai, la Campusul USAMVB.“Mulțumesc colegilor care au trudit aici pentru ceea ce se vede. Tot ce este aici este strădania unei echipe și încă o dată mi se demonstrează că pentru a realiza lucruri mari, frumoase în viață  și la nivel instituțional e nevoie de echipă”, a spus rectorul USAMVB, prof. univ. dr. Cosmin Popescu.

Doresc să mulțumesc firmelor expozante care au venit și sunt pentru consecvență. Împreună cu USAMVB, CJT, Primăria Timișoara ne-am străduit pentru câteva zile să aducem împreună știința, practica și arta de a face agricultură inteligentaă. Speraăm că la aceste trei zile, peste 150 de expozanți vor demonstra acest lucru și vor arăta că doar împreună practica și știința pot face lucruri frumoase pentru viitor”, a transmis directorul general al CCIAT, Florica Chiriță.

Vă dau un sfat duhovnicesc: când vă veți întoarce la București, scrieți acolo că ministerul pe care-l conduceți se numește Ministerul Pâinii Românești, pentru că ministerul pe care-l conduceți dă pâine acestui neam românesc de la o margine și până la alta. Vă rog să faceți tot ce este posibil pentru modernizarea și sprijinirea fermierilor și să deschideți punga pentru irigațiile din agricultură. Nu vom putea concura cu ceea ce înseamnă producție europeană în alte părți fără irigații. De aceea, eu zic că pentru aportul atât de important pe care-l aduce agricultura PIB-ului României, de acolo se poate rupe un pic pentru a începe și a merge irigațiile pentru culturile mari, pentru că nu mai putem în situația de astăzi să așteptăm să vină ploaia. Dumnezeu ne dă, dar în traistă nu ne bagă. Nu mai vorbim de o agricultură primară, medievală, ci de o știință a agriculturii”, a spus Mitropolitul Banatului.

La rândul său, ministrul Agriculturii a subliniat că există bani în programul Guvernului de a reabilita cele două milioane de hectare de irigații din România. “Avem un obiectiv extrem de important pentru agricultura din țară: sistemul de irigații reabilitat. În Parlamentul României a fost aprobat un act normativ care asigură apa gratuită la fermieri. Cu alte cuvinte, în partea de sud a țării, aducem Dunărea de camp. Apoi, vom începe să lucrăm gradat, atent, metodic, dar rapid, pentru a pune sistemul de irigații în funcțiune. La această dată putem iriga în românia aproximativ 400.000 de hectare și spuneam că beneficiază fermierii de apă gratuit la stațiile de punere sub presiune”, a spus ministrul Petre Daea.

Peste 150 de expozanți s-au reunit la târgul Banat Agralim. Expoziția este structurată pe șase sectoare: agricultură, horticultură și silvicultură, creșterea animalelor, industrie alimentară și ambalaje, cinegetică și cercetare-inovare-extensie universitară-finanțare.

Intrarea vizitatorilor la expoziție este gratuită.

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*