Social

Guvernul a aprobat normele Programului „Prima chirie”

Guvernul a aprobat normele Programului „Prima chirie”

Timișenii care s-au mutat la o distanță de peste 50 de kilometri de localitatea de domiciliu pentru un loc de muncă de la începutul acestui an pot cere retroactiv decontarea chiriei.

“Prin acest program se acordă 75% din suma necesară pentru acoperirea cheltuielilor pentru locuire (chirie și utilități) la noul domiciliu sau reședință, în limita sumei de 900 de lei lunar. Prima de relocare se adresează șomerilor înregistrați la agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, care își schimbă domiciliul pentru a se încadra în muncă”, a declarat premierul Sorin Grindeanu.

Prima de relocare se acordă la cerere, lunar, pentru o perioadă de maximum 36 de luni, dacă persoanele care solicită acest drept se încadrează în muncă, cu normă întreagă, pentru cel puțin 12 luni. Această primă se acordă persoanelor ale căror venituri nete lunare realizate de către aceștia – dacă sunt persoane singure – sau împreună cu familia, nu depășesc 5.000 de lei/lună.

Pentru a beneficia de prima de relocare, persoanele îndreptățite trebuie să depună la agențiile pentru ocuparea forței de muncă în evidențele cărora sunt înregistrate, documente care să ateste îndeplinirea condițiilor menționate în lege, în termen de 60 de zile de la data încadrării în muncă.

Cei care s-au mutat pentru un loc de muncă de la începutul anului, când a fost adoptată Ordonanța de urgență, pot cere retroactiv bani pentru chirie.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*