Cultură

Festivalul TESZT, în plină desfășurare. Ce spectacole mai urmează

Festivalul TESZT, în plină desfășurare. Ce spectacole mai urmează
Adora Beauty

Cea de-a zecea ediție a festivalului TESZT, Festivalul Euroregional de Teatru Timișoara, organizat de Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara este în plină desfășurare.

Deschiderea festivalului a avut loc în 21 mai, cu premiera spectacolului EXIT, în regia lui Schilling Árpád.

„Spectacolul din deschidere ilustrează într-adevăr spiritul de bază al festivalului: spectacolul Exit, pus în scenă de Árpád Schilling a fost realizat printr-o cooperare româno-sârbă -maghiară. Actorii Teatrului Clasic Ioan Slavici din Arad, Teatrului Național din Sombor, Serbia, precum și ai Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara, organizatorul festivalului,  au interpretat printr-un limbaj comun – teatral – spectacolul elaborat prin tehnica improvizațiilor dirijate, oglindind întocmai diferențele dintre noi, însă și soarta noastră comună. Conceptul de la care s-a plecat, sau principiul de bază, este extraordinar: limbajul comun identificat în ciuda diferențelor este garanţia unui destin mai bun pentru noi, lucru promovat de spectacol nu doar la nivel teoretic, ca operă de artă, ci și prin punerea în practică”, scrie despre spectacol Csaba Kutszegi.

Ziua de luni, a doua din festival, a debutat cu o discuție tematică despre responsabilitatea socială a creatorilor de teatru.

În fiecare zi din TESZT sunt programate câte trei spectacole. La ele se adaugă, în locuri diferite din oraș, pe parcursul mai multor zile, performance-uri pentru un singur spectator, cu atmosferă intimă și număr redus de spectatori – publicul a avut ocazia de a-i întâlni pe creatorii acestora în cea de-a doua discuție tematică găzduită de festival, care a avut loc miercuri dimineața și a dezbătut tema subiectivității și a perspectivei personale în teatru. Cele două discuții au fost transmise prin livestream și pot fi revăzute pe pagina de Facebook a festivalului.

Până în 28 mai inclusiv programul include spectacole din Gent, Budapesta, București, Amsterdam, Subotica și Ljubljana, iar cei interesați au ocazia de a-i întâlni pe creatori și de a dialoga cu aceștia la discuțiile de după spectacole. Miercuri a început workshop-ul condus de performerul bulgar Ivo Dimchev, atelier care se încadrează în programul educațional al festivalului. Dimchev va susține și concertul de închidere a festivalului, Songs from my Shows, care va avea loc duminică, 28 mai, în Sala Mare a Teatrului.

Cererea mare a impus reprezentații suplimentare, inclusiv la spectacolul De ziua lui Kálmán al Látókép Ensemble din Budapesta, în regia lui Hajdu Szabolcs.  Se mai pot cumpăra bilete pentru prima reprezentație din De ziua lui Kálmán, programat vineri, 26 mai, ora 15.00, precum și pentru alte spectacole precum Situație cu brațul întins (Germania).

Pentru detalii referitoare la bilete, contactați casieria teatrului. Urmăriți ce se întâmplă la festival pe www.teszt.ro și pe pagina de Facebook a festivalului.

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*