Social

Horia Colibășanu: “Mi s-a furat unul din corturi, mi s-a furat pioletul și a trebuit să improvizez”

Horia Colibășanu: “Mi s-a furat unul din corturi, mi s-a furat pioletul și a trebuit să improvizez”

Horia Colibăşanu s-a întors astăzi din Kathmandu. Acesta a aterizat pe aeroportul de la Belgrad, la ora 7am, ora României, unde a fost întâmpinat de familie şi prieteni.

Apoi s-a îndreptat către Sala de Consiliu a Primăriei Timișoara pentru a susține o conferință de presă. Alpinistul a povestit ca ca au fost momente in care a vrut sa renunte la expeditie si ca a avut parte si de peripetii in drumul sau spre Everest. Alpinistul Horia Colibășanu a reuşit încă o premieră pentru alpinismul românesc, dar şi o performanţă sportivă remarcabilă la nivel internaţional: a urcat 12 ore pe vârful Everest 8848m, fără ajutor suplimentar şi fără ajutorul unei echipe de şerpaşi. In plus, alpinistul a mai spus ca la un moment dat a fost hotarat chiar sa renunte.“Mi s-a furat unul din corturi, mi s-a furat pioletul și a trebuit să improvizez. De aceea a fost mai greu spre final. (…) Coborârea a fost foarte grea. Am reușit totuși să supraviețuiesc. Au fost câteva momente la limită, în care nu am mai avut energie nici să dau telefon acasă. Expeditția a fost relativ scurtă. Sunt singurul care a rămas făraă oxigen anul acesta”, a povestit alpinistul Horia Colibășanu.

Zilele următoare Horia Colibasanu va fi plecat la Bucureşti, iar în perioada 29-31 mai va participa la o conferinţă de presă, în Timişoara, pentru a povesti expediţia pe Everest.

Horia Colibășanu este cel mai performant alpinist din istoria României, având în prezent în palmares ascensiuni de succes pe 7 din cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri din lume. Succesul lui Horia Colibasanu pe Muntele K2 (8.611m) din Pakistan, fără oxigen suplimentar și fără șerpași, în 2004, este considerată cea mai mare performanță individuală din alpinismul românesc. Performanța lui a rămas neegalată în România.

Ascensiunile sale au fost fără oxigen suplimentar și fără șerpași, Horia Colibășanu fiind recunoscut internațional pentru practicarea alpinismului pur, adică un sportiv de ultra-performanță cum sunt foarte puțini la nivel mondial. Unele federatii din lume consideră utilizarea oxigenului îmbuteliat o formă de dopaj. Alpinistii care urca muntii pe propriile forte, fizice si psihice, sunt cunoscuti sub denumirea de alpinisti puri. Cele mai notabile ascensiuni ale lui Colibășanu sunt pe munții Annapurna, K2 și Dhaulagiri, trei din Top 5 munți mortali din lume, potrivit The Economist (mai 2013), care îl citează pe Eberhard Jurgalski, o autoritate în domeniu.

Munții pe care a urcat până acum Colibășanu sunt: K2 (8.611m), Manaslu (8.163m), Dhaulagiri (8.167m), Shishapangma (8.027m), Annapurna (8.091m), Makalu (8.463m), Lhotse (8.516m).

Horia a participat la 18 expediții internaționale de-a lungul carierei sale (până în 2016), făcând echipa cu parteneri din diferite țări, cum ar fi Slovacia, Rusia, Spania și Polonia.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*