Cultură

Ce producții pot vedea timișorenii la Festivalul Filmului European

Ce producții pot vedea timișorenii la Festivalul Filmului European

Festivalul Filmului European, a cărui selecție este, anul acesta, orientată către teme care invită la dezbatere, vine la Timișoara să salute viitoarea capitală europeană a culturii, cu 9 producții foarte recente, dintre care două filme românești și 7 filme puse la dispoziție de ambasadele și institutele culturale din Austria, Estonia, Finlanda, Lituania, Franța și Ungaria.

Ediția 2017 a Festivalului Filmului European din Timișoara va fi inaugurată cu Cealaltă parte a speranței (Finlanda, 2017, r. Aki Kaurismäki), o comedie al cărei umor parcurge întregul spectru: de la ironia fină, abia sesizabilă, până la hohote de râs provocate de umorul special scandinav, „sec ca o vodcă finlandeză”. Filmul a deschis pe 4 mai ediția din București, ca premieră națională în România, și este filmul de gală în toate cele 5 orașe ale Festivalului.

„Ne-am străduit să obținem, pentru prima dată în istoria Festivalului, ca filmul din deschidere să poată fi văzut nu doar în București, ci și în orașele care găzduiesc edițiile locale. Sunt încântat că putem oferi un film foarte nou, al unui foarte valoros regizor, care tocmai a câștigat Ursul de Argint pentru Cel mai bun regizor, la Festivalul Internațional de la Berlin – 2017”, spune Alex Trăilă, director artistic al FFE.

„Filmul de gală nu este doar foarte apreciat pentru calitatea sa artistică, dar are mai ales capacitatea de a atrage atenția asupra uneia dintre temele de mare actualitate pe agenda publică europeană: migrația. Ca să parafrazez cuvintele lui Kaurismaki de la conferința sa de presă de la Berlin, după primirea Ursului de Argint, filmele nu pot să oprească un război, dar pot să prevină conflicte și să faciliteze armonizarea diferențelor prin dezbatere”, a precizat Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român.

În selecția de la Timișoara un loc aparte revine celor două filme românești, dintre care unul în avanpremieră națională: Povestea iubirii (r. Radu Mihăileanu, 2016), primul film în limba engleză al regizorului, și beneficiind de o distribuție prestigioasă, printre care renumiții Derek Jacobi și Elliott Gould. Ultima zi (r. Gabriel Achim, 2016), tot un film nou, premiat cu Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea lungmetraj la TIFF 2016, este o comedie neagră, un film neașteptat și îndrăzneț, un „thriller comic, interior”, așa cum îl caracterizează însuși regizorul, care va fi prezent la proiecția din 28 mai, ultima zi a Festivalului.

Program

Grădina de vară Capitol:

Vineri 26 mai, 22:00                        Cealaltă parte a speranței (Finlanda, 2017)

Sâmbătă 27 mai, 22:00                   Povestea iubirii (România, 2016), avanpremieră națională

Duminică 28 mai, 22:00                Ultima zi (România, 2016), proiecție în prezența regizorului, urmată de Q&A

Universitatea de Vest – Sala Aula Magna „Ioan Curea”:

Sâmbătă 27 mai

                15:00                     Împreună pentru totdeauna (Lituania, 2015)

                17:00                     Înfurigranții (Austria, 2017)

19:00                     Febră în zori (Ungaria, 2015)

Duminică 28 mai

                15:00                     Safari (Austria, 2016)

                17:00                     Mamă (Estonia, 2016)

19:00                     Mercenarul (Franța, 2016)

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, sub egida EUNIC România cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara, al Casei de Cultură a Municipiului Timișoara și al Filarmonicii Banatul Timișoara.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*