Politic

Deputatul Marian Cucșa: “Sprijin tinerii valoroși din Timișoara”

Deputatul Marian Cucșa: “Sprijin tinerii valoroși din Timișoara”

Deputatul ALDE, Marian Cucșa, sprijină tinerii valorosi ai Timișoarei. Parlamentarul spune că susține studenții în toate demersurile și va propune chiar un proiect de lege prin care cei ce vin cu o idee genială, fezabilă, să fie recompensați de stat pentru a-și dezvolta ideea.

Este și cazul celor patru studenţi de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul UPT care se pregătesc să participe luni, la Bucureşti, la concursul Innovation Labs. Aceștia au inventat un soft pentru diagnosticarea timpurie a schizofreniei. Ei sunt primii care inovează prin intermediul unui program în acest domeniu. Prin demersul lor tinerii vor să-i ajute pe medicii psihiatri care încă folosesc chestionarele clasice.“Aplicaţia primeşte un discurs audio, analizează datele, se uită în mare la coerenţa emantică, cât de rapid sare vorbitorul de la un câmp semantic la altul, cât de departe sare, se uită şi semantic ce funcţii foloseşte. Arată coerenţele semantice între toate frazele, numărul de cuvinte de legătură folosit, funcţii sintactice. Vine apoi cu nişte statistici, nişte grafice, procente despre cât de probabil este să dezvolţi schizofrenie pe viitor”, a explicat unul dintre studenți pentru Adevărul.ro.

Suntem într-un oraș universitar și mă bucur că avem studenți demn de lăudat și apreciat. Patru studenți de la Politehnica Timișoara au inițiat un soft prin care depistează timpuriu schizofrenia. Îmi propun să mă întâlnesc cu acești studenți pentru a-i susține în toate demersurile și voi propune chiar un proiect de lege prin care studenții care vin cu o idee genială care să fie și fezabilă, să fie recompensați de stat și sprijiniți pentru a-și dezvolta ideea. Dacă vor să o vândă să fie cumpărată de către statul român, nu de către straăini. Le urez succes acestor tineri, îmi doresc ca în perioada următoare să mă întâlnesc cu ei să îi cunosc și să îi sprijin cu tot ce e nevoie, astfel încât să își îndeplinească cele propuse. Am înteles că luni vor participa și la un concurs la Bucuresști. Sunt convins caă indiferent de rezultatul concursului vor merge mai departe cu ideea”, a spus deputatul ALDE, Marian Cucșa.

Potrivit statisticilor, la nivel mondial 1% din populație suferă de schizofrenie. Aceasta boală se depistează târziu și poate avea consecințe grave. “Softul respectiv al studenților depistează din timp schizofrenia astfel încât să nu ajungă la alte cauze”, a explicat deputatul ALDE Timiș.

(Foto: Adevărul.ro)

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*