Centrul de Terapii Genice și Celulare în Tratamentul Cancerului a câștigat un nou proiect prin care încearcă să găsească tratamente mai eficiente pentru bolnavii cu cancer din vestul țării. Este vorba despre proiectul strategic „Inițiativă comună România – Serbia împotriva cancerului în regiunea transfrontalieră, perfecționarea diagnosticului și planului terapeutic în tumorile maligne” (ROSECAN), finanțat prin programul IPA România – Serbia.
Peste trei milioane de euro sunt alocate Centrului OncoGen și 2,5 milioane de euro Spitalului Județean Reșița.
“Este vorba de un proiect transfrontalier pe care colegii de la OncoGen l-au depus în urmă cu un an de zile împreună cu o clinică din Serbia şi clinica din Reşiţa, a fost declarat câştigător, şi în urma acestui proiect OncoGen beneficiază de repartiţia a peste 3 milioane de euro pentru dotarea cu aparatură medicală din cadrul acestui proiect”, a spus managerul Spitalului Judetean, prof. dr. Marius Craina.
Proiectul se va derula timp de 42 de luni și are ca obiectiv identificarea de tratamente personalizate în urma unor diagnosticări mai precise.
“Centrul de Terapii Genice și Celulare în Tratamentul Cancerului (OncoGen) este aproape de a câştiga un nou proiect european de peste 3 milioane de euro, bani ce vor fi destinați dotării cu aparatură medicală. Echipa profesionistă care conduce Oncogen ținteşte spre un nivel ridicat al calității actului medical, iar Consiliul Judeţean Timiş sprijină orice proiect care dă o şansă la viaţă oamenilor care suferă de cancer”, a transmis șeful CJ Timiș, Călin Dobra.
În colaborare cu firme specializate, OncoGen va elabora un software care va fi implementat în toate spitalele din regiune care să ajute la elaborarea planului terapeutic. Totodată, vor fi achiziționate echipamente specifice pentru diagnostic personalizat în cancer, prin secvențiere. Această tehnică permite identificarea exactă a genelor implicate în apariția și dezvoltarea cancerului, asigurând diagnosticul de precizie al bolii și personalizării terapiei.
„Proiectul are trei obiective mari. În principal, își propune să dezvolte metode de terapie și de diagnostic transfrontalier în regiunea de vest din România. Obiectivul în lupta împotriva cancerului este să se poată pune un diagnostic mai bun la pacienții cu cancer, și asta va duce automat și la stabilirea unui plan terapeutic mult mai eficient. În studiile efectuate în SUA, anul trecut, s-a constatat că un diagnostic de precizie este capabil să economisească în toată bolile, nu doar în cancer, 750 de miliarde de dolari americani, pentru că un diagnostic eronat duce și la un plan terapeutic care este consumator de resurse financiare în economia unei țări, în economia mondială”, a explicat Florina Bojin, medic cercetător la OncoGen.