Sănătate

Câți pacienți au fost operați la Clinica de Chirurgie Vasculară din Timișoara în 11 ani de activitate

Câți pacienți au fost operați la Clinica de Chirurgie Vasculară din Timișoara în 11 ani de activitate

Chirurgia Vasculară este cea mai tânără specialitate chirurgicală din România. Nu e de mirare că, în acest context, ea este mai puțin cunoscută atât de către pacienți, cât și de către lumea medicală.

Apariția Clinicii de Chirurgie Vasculară în Timișoara în urmă cu 11 ani a fost, astfel, un eveniment salutar, menit să satisfacă o necesitate tot mai presantă, aceea a tratamentului bolilor vasculare periferice. Astfel, toți acești ani pacienții cu boală arterială periferică, cu boală carotidiană, pacienții cu anevrisme arteriale sau pacienții cu afecțiuni venoase periferice, toți au beneficiat de un diagnostic precis, urmat de un tratament modern, individualizat, la un nivel profesional înalt. În acest răstimp, activitatea Clinicii a avut un real caracter misionar în domeniu, la tratamentul si educarea pacienților care au trecut pragul Clinicii, asociindu-se promovarea specialității în rândul medicilor, dar și în media sau la nivel populațional.

15.000. Acesta este numărul care definește activitatea Clinicii până în prezent: 15.000 de intervenții chirurgicale, 15.000 de motive pentru a merge mai departe, 15.000 de pași către o viață mai bună.

Între acești 15.000 de pași, unii pot fi considerați adevărate salturi în chirurgia vasculară timișoreană și nu  numai. Pe lângă intervențiile de rutină, în Clinică s-a dezvoltat chirurgia accesului venos pentru tratamentul chimioterapic sau a fistulelor arteriovenoase pentru dializă, dar și tratamentul complex al complicațiilor acestora. Existența Compartimentului de Microchirurgie în cadrul Clinicii a permis instituirea conceptului de chirurgie vasculoplastică, care presupune asocierea revascularizării periferice cu managementul defectelor de la nivelul membrelor, la care s-a adăugat tratamentul compresiunii nervilor periferici la pacienții cu diabet zaharat.

Cu sprijinul conducerii Spitalului Județean și prin colaborarea nemijlocită a colectivului valoros al Serviciului de Radiologie s-au pus bazele Chirurgiei Endovasculare, demers de mare însemnătate, în condițiile în care în țările vest-europene acest tip de tratament reprezintă actualmente standardul.

Prin mijloace minim invazive, Chirurgia Endovasculară completează spectrul clasic de intervenții în boala arterială periferică, oferind de multe ori soluții salvatoare la amputațiile de membre, acolo unde chirurgia clasică își epuizează mijloacele. În plus, în situații de urgență, tromboliza efectuată pe cale endovasculară, care presupune dizovarea cheagurilor chiar acolo unde s-au produs, cu ajutorul unui cateter plasat sub control radiologic, s-a dovedit o tehnică cu rezultate spectaculoase în salvarea membrelor aflate în ischemie acută sau chiar a vieții pacienților.

Cuvântul de ordine referitor la activitatea chirurgicală în cei 11 ani de existență este EVOLUȚIE, rod al eforturilor constante ale întregului colectiv de medici și asistente. Această evoluție a fost una treptată, în primul an de existență au fost realizate circa 250 de operații, pentru ca anul trecut sa fie făcute peste 2.000.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*