Social

Domul din Piaţa Unirii, renovat cu bani europeni. ADR Vest a semnat contractul de finanțare

Domul din Piaţa Unirii, renovat cu bani europeni. ADR Vest a semnat contractul de finanțare

Astăzi a fost semnat cel de-al doilea contract de finanțare din cadrul Regio-Programul Operațional Regional 2014-2020 la nivelul Regiunii Vest. Contractul vizează finanțarea proiectului Episcopiei Romano-Catolice Timișoara – „Lucrări interioare și exterioare de renovare, conservare, reabilitare a clădirii Catedralei Romano-Catolice din Timișoara și a împrejmuirii, în vederea integrării în circuitul turistic național și internațional”.

Semnatarii contractului de finanțare au fost: Excelența Sa Martin ROOS – episcop romano-catolic de Timișoara, Sorin MAXIM – director general, ADR Vest-Organism Intermediar pentru Programul Operațional 2014-2020 în Regiunea Vest. Alături de aceștia, în cadrul evenimentului a participat Părintele Nicolae LAUȘ – directorul Cancelariei Diecezane, precum și reprezentanți ai ADR Vest.

Proiectul primește finanțare în cadrul Regio-Programul Operaţional Regional 2014–2020, axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural – și prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural. Valoarea finanţării nerambursabile a proiectului „Lucrări interioare și exterioare de renovare, conservare, reabilitare a clădirii Catedralei Romano-Catolice din Timișoara și a împrejmuirii, în vederea integrării în circuitul turistic național și internațional” este de aproximativ 21 milioane lei, reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului. Astfel, valoarea totală a acestuia ajunge la aproximativ 22 milioane lei. Proiectul va fi implementat pe parcursul a 39 de luni.

Lucrările vor consta, în principal, în renovarea, conservarea şi reabilitarea clădirii propriu-zise a Catedralei Romano-Catolice (pe o suprafață totală de 1.490 mp), a obiectivelor conexe, precum şi a criptei și a pietrelor funerare ale personalităților care își au locul de veci în cripta din cadrul Domului (Catedralei Romano-Catolice Timișoara). De asemenea, în vederea integrării obiectivului în circuitul turistic naţional şi international, sunt avute în vedere o serie de activități de promovare – pagină web dedicată, tur ghidat, colaborarea cu actorii locali, naționali, internaționali, integrarea vizitei la obiectiv în cadrul vizitelor organizate în Timișoara a grupurilor de turiști sau în cadrul diferitelor evenimente de anvergură națională sau internațională, consolidarea activităților în domeniul cultural.

După restaurare, se estimează că numărul vizitatorilor va creşte cu peste o mie de turişti la finalul primului an după implementarea proiectului (de la 19.800 de vizitatori pe an înainte de intervenția asupra obiectivului de patrimoniu, la 20.988 de vizitatori).


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*