Eveniment

Ziua Europei, celebrată în 9 mai şi la Timişoara. Ce acțiuni vor avea loc

Ziua Europei, celebrată în 9 mai şi la Timişoara. Ce acțiuni vor avea loc
Adora Beauty

Ziua Europei va fi celebrată pe 9 mai şi la Timişoara. Astfel, vor avea loc mai multe acțiuni. Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. Totodată este o triplă sărbătoare pentru poporul român: proclamarea independenței de stat a României la 9 mai 1877, Victoria Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945 și Ziua Europei.

În fiecare an la 9 mai se serbează Ziua Uniunii Europene, pentru a marca istorica declaraţie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state.

Astfel, în Parcul Central, la Monumentul Ostaşului Român de la 10:00 -10:40 va avea loc Ceremonial militar religios de depunere coroane, buchete și jerbe de flori organizat cu ocazia Zilei Independenţei de Stat a României, Zilei Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite şi Zilei Europei.

Casa Adam Muller Guttenbrunn:

10:00 – 13:30 Asociația Seniorilor din Municipiul Timișoara împreună cu invitații omologi respectiv Seniorii din formația  „Toamna Timpurie” din Kikinda, Republica Serbia împreună cu seniorii din Szeged, Ungaria, prezintă un program artistic de cântece și dansuri pentru persoanele vârstnice din Căminul de bătrâni  Adam Muller Guttenbrunn din Timișoara. Intrarea este liberă pentru publicul larg.

Colegiul  Naţional „Constantin Diaconovici Loga”, Colegiul Tehnic „Henri Coandã”, Clubul Sportiv Școlar „Bega”, Casa Tineretului Timișoara:   

10:00 – 18:00 Concurs educativ pe tematică europeană; Realizare de interviuri, chestionare tematice; Distribuire de materiale informative tematice (despre Uniunea Europeană); Întreceri, concursuri, competiții sportive demonstrative; Program cultural-artistic și festivitate de premiere.

Piața Libertății:

11:00 Moment festiv de plecare a tramvaiului aniversar dedicat sărbătoririi a 10 ani de la integrarea României în Uniunea Europeană, cu participarea Muzicii Militare a Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere Banat.

Tramvaiul este pus la dispoziție de  Regia Autonomă de Transport Timişoara (RATT ) cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara. Tramvaiul va circula gratuit. Tramvaiul este decorat de studenții Facultății de Arte și Design Timișoara, cu sprijinul Centrului de Informare Europe Direct Timişoara.  În tramvaiul care va circula pe traseul Piața Libertății – Piața Timișoara  700 – Catedrala Mitropolitană – Piața Maria – Piața Bălcescu –1 Decembrie 1918 – Ștefan cel Mare – Piața Traian – Piața Libertății,  vor fi distribuite gratuit călătorilor diverse materiale informative cu tematică europeană.  Elevi de liceu vor realiza interviuri cu călătorii în cadrul unei acțiuni de implicare a tinerilor prin jurnalism cetățenesc.

Galeria  Pro Armia:     

18:00 Vernisaj expoziție de pictură dedicată Zilei Europei, realizată de Asociaţia Artiştilor Plastici Romul Ladea în organizarea Casei de Cultură a Municipiului Timișoara

Piața Unirii:

20:00 -23:00   Concert de muzică pop în organizarea Primăriei Municipiului Timișoara prin Casa de Cultură a Municipiului Timișoara: Alina Eremia, Feli Donose și Direcția 5.

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*