Administrație

Șase pași înainte realizați de programul Upgrade My City pentru îmbunătățirea calității vieții în Timișoara

Șase pași înainte realizați de programul Upgrade My City pentru îmbunătățirea calității vieții în Timișoara

Pe 4 mai a avut loc închiderea primei ediții a programului Upgrade My City, ce s-a desfășurat în perioada 2 noiembrie 2016 – 4 mai 2017. Upgrade My City este primul program care își propune să vină cu soluții inovative pentru rezolvarea problemelor specifice Timișoarei, utilizând una dintre cele mai importante resurse de care poate dispune un oraș: inteligența colectivă pusă în acţiune. Programul aduce o viziune inclusivă, orientată spre locuitori: “orașul este casa casei noastre, pentru că strălucirea orașului este dată de însumarea cetățenilor lui, pentru că orașul ne privește“, spune Dan Bugariu, coordonatorul programului.

Prima ediție a programului Upgrade My City a debutat cu evenimentul omonim din 2-4 noiembrie 2016, pe durata căruia au fost propuse publicului 12 proiecte cu teme de interes pentru orașul Timișoara. Dintre cele 12 proiecte, 6 au fost implementate prin implicarea organizațiilor coordonatoare și a timișorenilor care și-au dorit să acționeze în favoarea propriului oraș. Programul Upgrade My City s-a adresat tuturor locuitorilor Timișoarei, activând în comunitatea locală, companii, universităţi şi administraţie publică, indiferent de pregătire profesională, elevi, studenți, profesioniști și antreprenori.

Afinitățile și pasiunea pentru oraș ale reprezentanților societății civile din Timișoara sunt lucrurile care au generat Upgrade My City iar procesele colaborative și dialogul constructiv și multidisciplinar au fost de la bun început în centrul filosofiei programului.

Misiunea Upgrade My City aduce în fața publicului timișorean potențialul latent al orașului alături de oportunitatea de a-l stimula și activa. Deși recunosc că nu este întotdeauna un lucru simplu de realizat, organizatorii au convingerea că prin perseverență, implicare și dialog, vor putea răspunde problemelor orașului. Valorile pe care le promoveaza echipa Upgrade My City sunt: apartenența, implicarea, conectarea și evoluția.

Upgrade My City a fost de la bun început un proiect asumat de o comunitate de comunități.Eforturile concertate ale echipei programului au făcut posibilă dezvoltarea continuă a acestuia, pe fiecare categorie în parte, precum și coordonarea proiectelor ale căror rezultate au fost prezentate joi: Asociația Smart City , Filiala Timiș a Ordinului Arhitecților din România, Alergotura, Fundația Comunitară Timișoara, Inițiativă în Educație și Startup Hub Timișoara.

Cele 6 proiecte împărțite pe categorii sunt: categoria Sănătate – Talk the Walk , categoria Urbanism – undelocuim.ro , categoria Educație – O școală a colaborării și Rețeaua de voluntari , categoria Antreprenoriat – Startup Investment Instruments, cu proiectul Mentors4Me acționând transversal acestor categorii. Implicarea sponsorilor a fost manifestă și în această direcție, prin proiectul Școala de bani propus și derulat de BCR România și prin suportul oferit de imobiliare.ro proiectelor din categoriile urbanism și antreprenoriat.

Primul proiect prezentat, intitulat Talk the Walk , a avut un debut fulminant. Este vorba despre o serie de plimbări ghidate și facilitate – o invitație la mișcare – cu accentul pus pe oameni și pe poveștile lor personale, pentru că ”luând în considerare stilul nostru de viață sedentar, am pierdut foarte multe din obiceiurile sănătoase care ne ofereau moduri de conectare autentică între noi”, ne spune Teodora Borghoff, din echipa proiectului. Cele 3 ediţii care au avut loc deja, în Iosefin, Mehala și Fabric, precum și numărul de participanți, indică un succes în creștere și posibilități nelimitate de continuare în orașul desemnat Capitala europeană a Culturii în 2021.

Categoria Urbanism propune spre implementare un proiect complex – platforma online undelocuim.ro.”Orașul este o compoziție complexă de straturi diverse, a căror navigare și înțelegere este un proces greoi, prea puțin exersat iar în lipsa unui barometru alegerile noastre în raport cu acesta sunt de cele mai multe ori stângace” susține coordonatoarea Oana Simionescu. Pornind de la aceste premise, undelocuim.ro are rolul de a ne ajuta să navigăm complexitatea orașului prin deschiderea, vizualizarea și suprapunerea de seturi de date publice, care cumulate definesc un indice local de calitate a vieții. Grupurile de lucru realizate au validat nevoia de informare, de colectare și accesibilizare a datelor deschise despre oraș și de promovare a unei perspective multicriteriale asupra orașului. Proiectul a obținut finanțare din partea Ordinului Arhitecților din România iar coordonatorii preconizează lansarea primei versiuni a platformei până la sfârșitul lui 2017.

Educația a fost privită în programul Upgrade My City cu un interes extrem de ridicat – motiv pentru care în această categorie au fost propuse trei proiecte.

Rețeaua de voluntari și-a propus ca obiectiv generarea unei platforme care să conecteze voluntarii cu organizațiile neguvernamentale, acționând ca resursă pentru societatea civilă și popularizând în același timp activitatea de voluntariat. ”Voluntaria.ro vine ca răspuns la necesitatea de a stimula activitățile de voluntariat și interacțiunea dintre oraș și structurile de tineret” a spus Mihai Vilcea, de la Fundația Județeană pentru Tineret Timiș Platforma voluntaria.ro este deja în teste, mărindu-și bazinul de organizații și proiecte înscrise, fiind unealta perfectă pentru tinerii și organizațiile care își doresc să se dezvolte și să transforme comunitatea și orașul. O școală a colaborării este un proiect ce își propune să realizeze harta provocărilor cu care se confruntă cadrele didactice, dar în același timp să focuseze asupra lucrurilor bune care se întâmplă în educație. ”Analizînd rezultatele obținute de școli, am observat că cele care au performat au ceva în comun: curajul cadrelor didactice de a fi deschiși spre comunitate și de a colabora”, susține Cătălin Sipos, motiv pentru care dezideratul proiectului este conectarea mai îndeaproape a comunității și a școlilor. O școală a colaborării beneficiază de suport din partea Universității de Vest și a Institutului de Științe ale Educației, până în momentul de față fiind realizate 3 chestionare în curs de validare și 4 focus grupuri cu cadrele didactice. Pentru susținerea proiectului, coordonatorii vor organiza pe 26 mai Gala poveștilor de succes, la care școlile sunt invitate să-și împărtășească experiențele educaționale pozitive – ”nu ne referim la rezultatele de la olimpiade sau la banii atrași, ci la acele mici acțiuni care pot face diferența, de exemplu în evitarea abandonului școlar”, a mai declarat Cătălin.

Mentors4Me aduce în prim-plan nevoia acută de modele demne de urmat, resimțită în rândul tinerilor. Proiectul a fost inițiat în cadrul CivicDev – hackatonul civic din noiembrie 2016 – și propune o platformă cu ajutorul căreia persoane care pot oferi inspirație și o influență pozitivă în societate și care sunt dispuse să ofere câteva ore pe luna, din propriul timp, pot fi contactate pentru întâlniri cu impact, întâlniri inspiraționale, în cadrul cărora ”elevii pot simți emoția mentorului şi înțelege modul în care el gândește şi principiile după care se ghidează, pentru că acestea inspiră şi generează repere valorice sănătoase”, spune Dan Bugariu, implicat în implementarea proiectului.

Ultima din cele patru categorii – Antreprenoriat – propune timișorenilor un instrument de facilitare a finanțării startupurilor locale. Startup Investment Instruments este un club informal de investitori, cu întâlniri regulate – în condițiile în care în Timișoara există oameni inventivi, competenți și entuziaști cărora le lipsește însă finanțarea. ”Practic, ne dorim ca atunci când apare un startup, din rândul membrilor clubului să se constituie în funcție de competențe și afinități grupul de investitori care să ofere investiția solicitată. Nu vrem să construim doar un instrument de a primi bani, vrem smart money care vin împreună cu dorința de a ajuta dincolo de semnarea unor cecuri”, spune Radu Ticiu de la Startup Hub Timișoara.

Povestea Upgrade My City merge mai departe în 2017, au anunțat organizatorii. Aceștia pregătesc încă de pe acum programul pentru anul acesta, cu o nouă serie de conferințe inspiraționale și cu noi direcții de orientare a energiei colective a profesioniștilor din Timișoara.

Ediția din 2017 va debuta cel mai probabil în toamnă și va constitui un nou pas înainte realizat de comunitățile din Timișoara pentru îmbunătățirea calității vieții în oraș.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*