Utile

Cât costă să îţi înlocuieşti centrala termică de apartament şi în cât timp se recuperează investiţia

Cât costă să îţi înlocuieşti centrala termică de apartament şi în cât timp se recuperează investiţia

Costurile instalării unei centrale termice de apartament pornesc de la 3.200 de lei, în cazul înlocuirii unui aparat vechi, şi pot ajunge până la aproximativ 7.800 lei, în cazul unei prime instalări, pentru un apartament mediu de 80 mp, potrivit estimărilor Ariston Thermo România. Amortizarea investiției se poate face între doi şi şase ani ani, în funcție de oraș și de costurile gigacaloriei în sistem centralizat.

„Românii sunt tot mai atenţi la alegerea pe care o fac atunci când sunt în căutarea unei centrale termice de apartament. Atudiile Ariston arată că din ce în ce mai multe achiziţii sunt realizate pentru înlocuirea echipamentelor vechi, în acest caz investiţia fiind mai mică, iar aspectele luate în calcul vizând cu precădere eficienţa şi serviciile post-vânzare”, a declarat Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.

Astfel, în medie, românii plătesc circa 3.200 de lei pentru o centrală termică în condensare, cel mai achiziţionat model fiind cel de 24 kw, ideal pentru un apartament cu o suprafaţă de până la 100 mp. Dincolo de tarifele efective ale centralei termice, în funcţie de tipul de instalare, costurile sunt diferite.

“Dacă vorbim de înlocuirea unei centrale vechi pentru un apartament mediu de 80 mp, pe lângă costurile noului echipament, este necesar un buget de doar 400 lei pentru montarea acestuia. De asemenea, recomandăm şi spălarea instalaţiei (radiatoare şi ţevi) cu o soluţie alcalină, în acest caz tarifele ajungând la 150 lei”, a mai spus reprezentantul companiei.

Astfel, per total, în cazul înlocuirii centralei termice, bugetul necesar este, în medie, de 3.750 lei, iar, în funcţie de costul gigacaloriei furnizată de CET-ul din judeţ, amortizarea investiţiei se poate face între 2 şi 4 ani.

Ce presupune prima instalare

Pe de altă parte, în cazul unei prime instalări de centrală termică, investiţia iniţială poate ajunge la 7.800 lei, luând în calcul tot un apartament mediu de 80 mp. Astfel, pe lângă preţul centralei termice şi montaj, se adaugă costurile necesare debranşării, realizării instalaţiei de gaz şi cele realizării instalaţiei de încălzire (radiatoare, robineţi, ţeavă etc). Mai mult, şi bugetul necesar pentru realizarea instalaţiei de gaz diferă de la caz la caz. Dacă în clădire există deja infrastructura de gaz, atunci costurile sunt mai mici. În caz contrar, tot procesul poate deveni mai costisitor. Chiar şi aşa amortizarea se poate face în mai puţin de 5-6 ani, în timp ce instalarea sistemului individual de încălzire aduce o serie de beneficii precum costuri lunare mai mici, confort şi independenţă.

Cum trebuie aleasă centrala termică

În ceea ce priveşte alegerea centralei termice potrivite, românii trebuie, înainte de toate, să facă o analiză a necesarului de încălzire a locuinţei ţinând cont de gradul de izolare, suprafaţa şi volumul spaţiului ce urmează a fi încălzit şi de numărul de consumatori de apă caldă menajeră (n.b. numărul de băi şi bucătării).

„Puterea centralei termice este determinată de această analiză, fiind foarte importantă deoarece, pe termen lung, este evitat riscul neplăcerilor apărute ca urmare a unei cantităţi prea mici de apă caldă furnizată, comparativ cu nevoile familiei. Astfel, puterea termică a centralei ar trebui să fie direct proporţională cu dimensiunea spaţiului şi cu numărul de consumatori de apă caldă menajeră”, a subliniat Cătălin Drăguleanu.

Eficienţa centralei termice este cel de-al doilea criteriu de care românii ar trebui să ţină cont atunci când fac achiziţia. Un alt aspect deosebit de important care trebuie luat în calcul la cumpărarea unei centrale termice este şi siguranţa în exploatare: evacuarea corespunzătoare a gazelor arse sau protecţia la îngheţ şi lipsa apei din instalaţie. În acest sens, este recomandat să nu se opteze pentru produse ale căror funcţii nu sunt atent studiate şi care pot aduce probleme pe termen lung.

Nu în ultimul rând, un criteriu esenţial în alegerea unui echipament de încălzire este şi perioada de garanţie. Cum durata de viaţa a unei centrale termice de apartament depăşeşte, în medie, 10 ani, este foarte important ca atât serviciul de garanţie, cât şi cel de post-garanţie, să fie asigurate de către firme specializate.

Sursa: capital.ro

Adora Beauty

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*