Politic

Premierul României, vizită oficială în Israel

Premierul României, vizită oficială în Israel

Premierul Grindeanu a efectuat ieri, 4 mai, o vizită oficială în Israel, în cadrul căreia a avut întâlniri președintele statului israelian, Reuven Rivlin, cu premierul Benjamin Netanyahu, cu ministrul israelian al apărării, Avigdor Lieberman, și cu comunitatea de israelieni de origine română.Vizita a avut loc în contextul în care Israelul a sărbătorit, săptămâna aceasta, 69 de ani de independență. Iar România și Israel sărbătoresc de asemenea 69 de ani de relații diplomatice neîntrerupte, un semn al cooperării strânse dintre cele două state.

Discuția dintre premierul Grindeanu și premierul Netanyahu s-a referit în primul rând la aducerea relației economice dintre cele două țări la același nivel cu cea politică și militară. S-a discutat despre extinderea colaborării în domenii cum ar fi cercetare și inovare, cyber sau agricultură.

Un element foarte important și pentru oamenii de afaceri dar și pentru zecile de mii de turiști români care merg anual în Țara Sfântă: am semnat, alături de premierul Netanyahu, un document care reglementează cadrul pentru reducerea tarifelor de roaming dintre România și Israel. În acest moment costurile sunt destul de mari, inclusiv pe transferul de date, iar o astfel de reducere va ajuta și mai mult turismul și afacerile, în ambele țări.

Vizita în Israel a inclus și o oprire la Memorialul Holocaustului, Yad Vashem, ocazie cu care premierul Grideanu a vorbit despre importanța pe care România o acordă combaterii antisemitismului și xenofobiei. România a făcut deja pași concreți pentru crearea Muzeului Istoriei Evreilor și a Holocaustului la București, prin acordarea unei clădiri în centrul vechi al capitalei. De asemenea, România a deținut, până în luna martie anul acesta, președinția IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance), iar în timpul mandatului nostru a fost adoptată o definiție de lucru a antisemitismului.

Premierul Grindeanu s-a întâlnit și cu ÎPS Teofil al 3-lea, care i-a conferit Ordinul Sfântului Mormânt, cea mai înaltă distincție oferită de Patriarhia Ierusalimului.

Programul a inclus și vizite private la Sfântul Mormânt, la Zidul Plângerii și la Biserica Românească din Ierusalim.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*