Politic

Vot repetat în Comisia juridică a Senatului: Corupția NU se grațiază

Vot repetat în Comisia juridică a Senatului: Corupția NU se grațiază

Pedepsele pentru faptele de corupție nu mai pot fi grațiate, a decis, joi, Comisia juridică a Senatului. Este o decizie contrară celei de miercuri, luată în aceeași comisie. Votul pe tema amendamentelor controversate adoptate miercuri a fost reluat joi.

Senatorul PNL Daniel Fenechiu a propus să se reia discuția și votul care s-a dat miercuri pe amendamentul referitor la pedepsele pentru fapte de corupție, invocând inclusiv declarația publică a liderului PSD, Liviu Dragnea, care și-a exprimat dezacordul. Și reprezentantul USR în Comisia juridică s-a exprimat în favoarea reluării votului, astfel că s-a suspus la vot această posibilitate. Au fost cinci voturi „pentru”, niciu vot împotrivă și patru abțineri (din partea social-democraților). În momentul în care s-a suspus la vot, în sală erau doar patru social-democrați, al cincilea fiind absent, astfel că alături de PNL și USR a votat și reprezentantul UDMR.

În acest moment, faptele de corupție nu mai pot fi grațiate așa cum se votase și se stabilise miercuri în Comisia juridică.

Responsabilii din domeniul justiţiei au criticat amendamentele la legea graţierii votate miercuri în comisia juridică din Senat. Preşedintele CSM şi procurorul general al României au dat de înţeles că faptele incluse la grațiere sunt deosebit de grave, iar corupţia nu are cum să fie graţiată. În ceea ce-l privește pe ministrul justiției, Tudorel Toader, și acesta declarase că susține Legea grațierii așa cum a fost ea propusă, adică fără amendamentele aduse în Comisia juridică.

„Ministerul Justiţiei nu susţine amendamentele aduse proiectului Legii graţierii. Acum, sigur că pe parcursul stadiului legislativ vor mai surveni şi de regulă survin multe elemente de noutate. Eu exprim convingerea faptului că finalul va fi cel al unei legi echilibrate, o lege cu limite reduse de pedeapsă, o lege fără faptele de corupţie, cea pe care Ministerul Justiţiei a avizat-o iniţial”, a spus Tudorel Toader, înainte de şedinţa plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

„E o veste bună, ce să spun? A prevalat înțelepciunea”, a comentat ulterior Tudorel Toader, aflând de rezultatul noului vot din Comisia juridică a Senatului.

 

Sursa: DIGI24.ro


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*