Eveniment

Valută, documente, sisteme informatice și medii de stocare confiscate în urma perchezițiilor în dosarul CFR Marfă

Valută, documente, sisteme informatice și medii de stocare confiscate în urma perchezițiilor în dosarul CFR Marfă

Polițiștii de combatere a criminalității organizate și procurorii D.I.I.C.O.T. au ridicat în vederea confiscării 73.900 lei, 15.800 de euro, 21.600 de dolari, documente, sisteme informatice și medii de stocare. Ieri, polițiștii structurilor de combatere a criminalității organizate și procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Teritorială Timișoara au efectuat 63 de percheziții domiciliare în București și în județele Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Prahova, Mehedinți, Călărași, Arad, Teleorman, Dâmboviţa.

Perchezițiile au fost efectuate în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări față de 40 de persoane sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, fals intelectual și uz de fals.

Potrivit anchetatorilor, din cercetări a reieșit că, în cursul anului 2016, la nivelul unei societăți de transporturi feroviare, s-a constituit un grup infracțional organizat, implicând factori de decizie de la nivelul central și teritorial al societății de transport. Membrii grupării sunt bănuiți că ar fi subevaluat bunurile din patrimoniul societății, cu prilejul operațiunilor de vânzare-cumpărare a 2.450 de vagoane destinate casării, facilitând astfel traficarea în folosul unei firme de colectare a deșeurilor feroase din Călărași a diferenței rezultate între valoarea reală și cea subevaluată a bunurilor casate.

Subevaluarea s-a efectuat prin ofertarea pe Bursa de Mărfuri București, în baza unei proceduri de licitație deschisă a 2.450 de vagoane pe roți, la preț de fier vechi, deși, în conformitate cu standardele în materie, deșeurile metalice provenite din casarea materialului rulant se încadrau în categoria “deșeu fier vechi greu” și “deșeu fier vechi special” (oțel), categorii de deșeuri cu o valoare de piață net superioară.

Prețul de achiziție a fost de 120 de euro per tona de fier vechi, în condițiile în care prețul mediu practicat pentru “deșeu fier vechi greu” era de 175,88 euro per tonă, iar pentru “deșeu fier vechi special” (oțel) era de 218,90 euro per tonă. Astfel, cei în cauză ar fi realizat practic o subevaluare a bunurilor cu 82,42% în cazul “deșeurilor fier vechi special” (oțel) și cu 46,56% în cazul “deșeurilor fier vechi greu”. Prejudiciul cauzat societății de transport prin activitatea infracțională este de 6.313.748 de euro.

În urma perchezițiilor, polițiștii au ridicat în vederea confiscării 73.900 de lei, 15.800 de euro, 21.600 de dolari, documente, sisteme informatice și medii de stocare.

Douăzeci și unu de persoane au fost reținute pentru 24 de ore și introduse în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă Timiș. Perchezițiile au fost efectuate cu sprijinul polițiștilor din cadrul I.P.J. Timiș, S.R.P.T. Timișoara, B.C.C.O. Alba, specialiștilor din cadrul D.G.A. și jandarmilor.

 

(Foto: Costi Duma)


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*