Economic

CCIA Timiș caută soluții pentru criza forței de muncă calificată din județ. Secretarul de Stat din Ministerul Energiei invitat la dezbatere

CCIA Timiș caută soluții pentru criza forței de muncă calificată din județ. Secretarul de Stat din Ministerul Energiei invitat la dezbatere

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură caută soluții pentru criza forței de muncă din județul Timiș. Două societăți energetice din țară vor fi închise, iar peste 2.000 de oameni vor rămâne șomeri. Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. şi Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. derulează un amplu program de restructurare și relocare de salariați calificați cu experiență în meserii ca: electrician, sudor, lăcătuș, mecanic, mașinist, excavatorist, vulcanizator, precum și salariați cu studii superioare în domeniile tehnic și economic. În acest context, angajatorii din Timiș vor putea aduce personal.

Astfel, în scopul diminuării deficitului de forță de muncă din județul Timiș, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, cu sprijinul Î.P.S Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, a organizat  astăzi un eveniment destinat angajatorilor din județul Timiș care caută personal calificat, sub genericul: „Soluții concrete pentru criza forței de muncă calificată din județul Timiș”. „Un eveniment în premieră la CCIAT. Dorim ca acest eveniment să ia amploare și să organizăm de acum înainte mai multe și să se organizeze și la celelalte Camere din țară. Acest eveniment s-a organizat din dorința de a fi aproape de mediul de afaceri pe care îl reprezentăm pentru a rezolva pe cât se poate criza forței de muncă în județul Timiș”, a spus directorul general al CCIAT, Florica Chiriță.

Acțiunea a avut loc de la ora 11, în Sala Nera a Centrului Regional de Afaceri. Printre participanți s-au aflat conducerea celor două societăți energetice, oficiali ai administrației publice din județele Timiș și Gorj, Camera de Comerț și Industrie Gorj, directori de instituții publice din domeniul forței de muncă (A.J.O.F.M. Timiș, Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș), asociații și cluburi ale oamenilor de afaceri străini.

 „Oarecum sunt inițiatorul acestei întâlniri. Eu am trăit mai bine de zece ani în Gorj și cunosc situația de acolo relativ bine. Am auzit că sunt posibilități de disponibilizare a unui număr important de oameni, de muncitori din acea zonă, văzând că pe aici, la marginea de vest a României, tot se pleacă din țară, am preluat și eu deviza ostașilor români de la Oituz și de la Mărășești în care s-a spus<Pe aici nu se trece>. Și atunci am vrea să fim un punct de oprire a forței de muncă românești care pleacă în străinătate pentru că este de muncă și la noi în țară. (…). Sunt foarte mulți oameni calificați, electricieni, lăcătuși, ingineri, care ar putea să lucreze în această zonă a Banatului. M-aș bucura dacă aș vedea o legătură cât mai strânsă între Camera de Comerț de la Timișoara care este una din cele mai active Camere din România să facă această legătură cu cea din Gorj pentru a absorbi forță de muncă de aici, dar în același timp a și promova zona Olteniei”, a transmis Mitropolitul Banatului, ÎPS Ioan Selejan.

Tranziția în sectorul energetic, de la energia clasică pe care o cunoșteam la un alt tip de energie de care majoritatea ne-o dorim, energia curată, este o certitudine. Această certitudine a făcut pași rapizi și am ajuns în momente în care nu ne mai punem această problemă, ci ne punem problema echilibrului, a securității, până unde mergem și cum controlăm această evoluție. În acest context, tot cu certitudine pot spune că aceste companii vor exista în continuare. Din păcate această tranziție nu s-a putut face și niciodată nu s-a făcut altfel fără momente dureroase. Pentru companii unul din cele mai dureroase momente reprezintă procesul de disponibilizare”, a declarat Secretarul de Stat din Ministerul Energiei, Doru Vișan.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*