Pentru o minivacanţă de 1 Mai în siguranţă, peste o mie de poliţişti vor acţiona, pe raza județului Timiș, în scopul asigurării ordinii şi liniştii publice, protejării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, a patrimoniului acestora, precum şi pentru prevenirea oricăror fapte antisociale.
Astfel, peste 200 de poliţişti de ordine publică, rutieră, proximitate şi investigaţii criminale vor acţiona zilnic,pe raza județului Timiș, pentru asigurarea a unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică, vor fi dispuşi în zona centrelor comerciale, unităţilor de alimentaţie publică, zonele unde vor avea loc manifestări publice, pentru a preîntâmpina evenimentele nedorite.
Din totalul poliţiştilor angrenaţi în misiuni în această perioadă, 660 sunt de la ordine publică, 208 de la rutieră, 115 de la transporturi, 40 de investigații criminale, restul fiind de la alte structuri. Aceştia vor acţiona cu 488 de mijloace auto pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale.
Poliţiştii rutieri vor fi prezenţi pe principalele artere din judeţ pentru combaterea excesului de viteză, fluidizarea traficului, prevenirea ambuteiajelor sau a accidentelor de circulaţie. Totodată vor fi folosite toate aparatele radar aflate în dotarea Serviciului Rutier.
În zonele aglomerate vor fi prezenţi şi poliţiştii de investigaţii criminale pentru prevenirea şi combaterea furturilor de poşete, din auto sau din buzunare.
Poliţiştii din cadrul Secţiei Regionale Transporturi Timişoara vor acţiona pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice în zona staţiilor şi triajelor de cale ferată, precum şi în 18 trenuri de călători.
Poliţiştii recomandă:
Adoptaţi un comportament preventiv, pentru a nu deveni ţinta hoţilor de buzunare!
În zonele aglomerate din pieţe, bazare, gări, autogări, magazine, manifestaţi atenţie sporită asupra banilor sau altor obiecte personale!
Nu purtaţi portmoneul în buzunarele exterioare ale vestimentaţiei, în sacoşă sau la vedere, ci în poşete, borsete sau în buzunarele interioare ale vestimentaţiei!
Nu păstraţi în acelaşi loc banii, actele personale şi cheile apartamentului!
În aglomeraţie, dacă vă simţiţi bruscaţi cu intenţie, controlaţi-vă geanta sau portmoneul chiar în acel moment şi priviţi cu atenţie persoanele din jurul dumneavoastră!
Când vă deplasaţi după lăsarea întunericului, evitaţi pe cât posibil locurile izolate sau neiluminate şi purtarea bijuteriilor la vedere!
Nu răspundeţi la provocări cu violenţă, încercaţi să evitaţi conflictele, iar dacă nu reuşiţi, sunaţi de urgenţă la numărul 112- apel gratuit.
Nu consumaţi în exces băuturi alcoolice, comiterea faptelor antisociale poate fi înlesnită de consumul de alcool.
Dacă sunteţi victima unei infracţiuni, dacă aţi asistat sau aveţi cunoştinţă despre săvârşirea unei fapte antisociale adresaţi-vă celei mai apropiate unităţi de poliţie.
În situaţia deplasării cu autoturismul:
Atunci când opriţi, fie şi doar pentru un scurt popas, nu lăsaţi cheile în contact şi asiguraţi-vă că aţi închis portierele şi geamurile!
Obiectele de valoare lăsate la vedere în maşină (genţi, poşete, telefoane mobile, laptop-uri, camere foto/video, pungi de cadouri) pot fi tentante pentru hoţi. Nu lăsaţi niciodată în autoturism actele maşinii, bani sau alte documente importante!
Parcaţi, pe cât posibil, în locuri special amenajate şi luminate!
Poliţia Română recomandă conducătorilor auto să adopte o manieră prudentă de conducere, fără bruscarea comenzilor vehiculelor, să efectueze fiecare manevră doar după o temeinică asigurare şi să evite efectuarea depăşirilor care, în condiţiile unui trafic rutier aglomerat se pot dovedi periculoase.
Totodată, poliţiştii rutieri atrag atenţia asupra respectării regimului legal de viteză, în special când se circulă în coloană, întrucât viteza excesivă sau cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau de trafic, reprezintă principalii factori generatori ai accidentelor rutiere în România. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei între vehicule aflate în mers.
Poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri.
Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.
Şi pietonilor li se recomandă să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că acesta se poate efectua în condiţii de siguranţă.
Dacă optaţi pentru o călătorie cu trenul:
Fiţi atenţi atunci când urcaţi pe scara vagonului! În astfel de momente, puteţi deveni uşor o victimă a celor care fură din buzunare.
Priviţi în jurul dumneavoastră mai ales la cei care nu au bagaje! De regulă, hoţii au numai o sacoşă sau o haină pe mână pe care le folosesc pentru a-i împiedica pe ceilalţi să observe cum sustrag bunuri.
Dormind în tren sau în sălile de aşteptare, puteţi rămâne fără portofele, genţi sau bagaje.
Nu vă faceţi „prieteni” de ocazie dintre persoanele din compartiment şi nu consumaţi băuturi sau alimente de la necunoscuţi! Acestea pot conţine somnifere şi vă „treziţi” fără bagaje.
Supravegheaţi-vă bunurile şi valorile pe care le aveţi la dumneavoastră atunci când vă aflaţi la ghişeele caselor de bilete şi în locuri aglomerate!
Solicitaţi sprijinul celor din jur atunci când sunteţi martorul unei infracţiuni sau vă simţiţi în pericol! Apelaţi în cel mai scurt timp la poliţişti şi oferiţi-le acestora toate amănuntele despre cele întâmplate!