Cultură

Premieră studenţească de primăvară la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara

Premieră studenţească de primăvară la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara

„Deşteptarea primăverii”, celebrul text de Frank Wedekind despre fragilitatea vârstei de adolescent şi maturizarea sexuală, va fi pus în scenă şi la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timişoara de către tânăra actriţă-regizoare Horváth Anna. Premiera va avea loc astăzi, de la ora 19, în Sala Studio.

Relaţia tensionată dintre părinţi şi adolescenţi în ceea ce priveşte curiozitatea sexuală, sentimentele şi senzaţiile noi pe care le simt băieţii în preajma fetelor, homosexualitatea şi consecinţele lipsei de comunicare cauzate de tabuuri şi preconcepţii – toate acestea sunt abordate într-un limbaj teatral modern, adaptat de către echipa de tineri care a pregătit spectacolul. Textului, care a fost deja montat la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” şi la Teatrul German de Stat Timişoara, i se adaugă monologuri cu caracter autobiografic scrise de actori şi se imprimă o atmosferă mai degajată, deschisă, susţinută de coregrafie şi muzica electrică. Din distribuţie fac parte studenţii Universităţii “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca şi a Universităţii din Târgu Mureş: Abai-Szabó Tamás, Daragus Anna, Matola Norbert şi Wessely Zsófia Anna, precum şi actorii profesionişti Éder Enikő, Gelányi Bence, Kiss Attila, Lőrincz Rita, Lukács Szilárd şi Mihály Csongor.

Horváth Anna (n. 1988, Ungaria) s-a alăturat de curând trupei de actori a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timişoara, după ce a terminat Actoria şi Regia la Universitatea de Artă din Târgu Mureş. Momentan îşi finalizează masteratul în regie, iar prin acest spectacol propune o versiune fresh, dinamică a textului lui Wedekind. Din echipa care pregăteşte noua premieră a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” fac parte şi László Beáta Lídia (dramaturgie), Székedi Ágota Anna (scenografie), Ádám Rebeka (muzică originală), Szabó Franciska (mişcare scenică), Keresztes Péter (proiecţii video) şi Délczeg Andrei (proiecţii video), astfel că media de vârstă a echipei care pregăteşte spectacolul sare puţin peste 20 de ani.

Urmatoarea reprezentaţie va fi duminică, 30 aprilie. Se asigură traducere în limba română la cască. Pentru premieră, locurile sunt epuizate, însă pentru reprezentația din 30 aprilie biletele  pot fi achiziționate de la casieria de pe strada Alba Iulia nr.2, sau online, de pe biletmaster.ro, la prețul de 12, respectiv 6 lei (pentru pensionari, elevi și studenți).

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*