Social

Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale marcată astăzi. Tema, “Inovarea – pentru o viaţă mai bună”

Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale marcată astăzi. Tema, “Inovarea – pentru o viaţă mai bună”

În fiecare an, pe 26 aprilie, este marcată Ziua Mondială de Proprietate Intelectuală pentru a cunoaște mai multe despre rolul drepturilor de proprietate intelectuală (brevete, mărci, desene și modele industriale, drept de autor) în stimularea inovării și creativității.

Anul Acesta, tema Zilei Mondiale de Proprietate Intelectuală din 2017 este “Inovarea – Pentru o viață mai bună”.

În ultima vreme se vorbeşte enorm despre inovare, şi pe bună dreptate. Inovarea este o componentă centrală a bunăstării noastre economice şi sociale.

Inovarea – şi, implicit, progresul tehnologic pe care aceasta îl reprezintă – are o contribuţie semnificativă la creşterea economică şi creează oportunităţi pentru noi şi tot mai bune locuri de muncă.

Astăzi, de Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, serviciile oferite de CRPPI Timiș sunt gratuite.

Campania dedicată Zilei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale de anul acesta celebrează inovarea şi modul în care ea ne îmbunătăţeşte viaţa. Totodată îi sărbătorim pe toţi cei care îşi asumă riscul de a aduce schimbarea în bine prin inovare. “Rareori avem timp să reflectăm asupra multiplelor modalităţi în care inovarea duce la creşterea calităţii vieţii. Este însă suficient să facem doar o comparaţie între felul în care trăim astăzi şi felul în care se trăia acum 100 de ani. În ultimul secol am asistat la o extraordinară transformare a calităţii vieţii sub aspect material, graţie apariţiei a nenumărate tehnologii şi produse noi şi perfecţionate. Iar noile şi extraordinarele domenii tehnologice: realitatea virtuală, inteligenţa artificială, imprimantele 3D, cipurile neuromorfe, nanotehnologiile, robotica, sistemele de editare genomică CRISPR şi toate cele care vor urma, fac ca perspectiva progreselor viitoare să fie extrem de promiţătoare.V-aţi putea întreba ce legătură are proprietatea intelectuală cu toate acestea?

Proprietatea intelectuală este o componentă esenţială a succesului sistemului de inovare. Ea asigură recompensarea celor care îşi asumă riscul de a introduce în economie “noul”, în termeni de produse şi servicii. Ea asigură cadrul în care se desfăşoară lungul şi complicatul drum de la idee la produsul sau serviciul disponibil la scară comercială.

Campania din acest an reprezintă pentru noi toţi o ocazie de a reflecta asupra a ce înseamnă să inventezi şi asupra provocărilor aferente acestui proces. În plus, ea se doreşte şi un imbold pentru a gândi cum putem pune inovarea în slujba întregii societăţi”, a transmis directorul general al OMPI, Francis Gurry.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*