Politic

Deputat PNL Timiș: “Unde sunt vaccinurile obligatorii?”

Deputat PNL Timiș: “Unde sunt vaccinurile obligatorii?”

Pavel Popescu, deputat PNL Timiș, a susţinut, în plenul Camerei Deputaţilor, o declaraţie politică pe tema stocurilor insuficiente de vaccinuri, în contextul epidemiei de rujeolă cu care se confruntă România.

Având în vedere că România se confruntă cu o epidemie de rujeolă, cu peste 4.000 de cazuri şi 21 de decese din cauza acestui virus, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, este interpelat de către deputatul de Timiş pentru a cere să se demareze de urgenţă procurarea vaccinurilor pentru imunizarea copiilor. „Dumneavoastră reprezentaţi Statul si Statul nu se poate juca cu sănătatea copiilor români”, a motivat liberalul Pavel Popescu în interpelarea sa către ministrul Bodog.

În cadrul plenului, Popescu a amintit şi că ministrul Sănătăţii avea cunoştinţă despre problema vaccinurilor încă din data de 20 ianuarie 2017, de pe atunci situaţia fiind catalogată drept „dezastruoasă, cu vaccinuri insuficiente sau chiar neachiziţionate”.

Aţi spus că, din cele 5 vaccinuri obligatorii cu care trebuie imunizaţi copiii, există doze suficiente numai în cazul vaccinului împotriva tuberculozei, adică al vaccinului BCG. În cazul celorlalte vaccinuri s-a constat lipsa de stoc sau stocuri insuficiente, ba chiar un vaccin neachiziţionat (vaccinul diftero-tetano-pertussis). La începutul lunii aprilie (după trei luni!!!) aţi afirmat că aţi dispus achiziţionarea, în regim de urgenţă, a vaccinului împotriva rujeolei pentru că stocurile s-au epuizat în majoritatea judeţelor. Asta, după ce aţi dispus şi redistribuirea dozelor de vaccin din celelalte judeţe unde mai existau, aţi realizat că este nevoie de achiziţionarea de urgenţă a vaccinului, pentru că „s-a consumat mai devreme decât am previzionat”. Mă întreb şi vă întreb: ce înseamnă pentru dumneavoastră urgenţă? Declaraţiile d-voastră sunt lipsite de responsabilitate şi confuze, având în vedere că medicii, cetăţenii şi presa centrală s-au plâns de luni întregi că nu mai există doze de vaccin. Mai mult, în loc să faceţi toate demersurile necesare, în regim de urgenţă, pentru deblocarea acestei situaţii grave, aruncaţi vina pe producători, care, după ce au participat şi câştigat licitaţiile, sunt în imposibilitatea de a asigura vaccinul”, a precizat deputatul liberal.

Deputatul de Timiş i-a solicitat ministrului Sănătăţii să comunice cât mai urgent data la care medicii de familie vor avea în cabinetele lor doze suficiente de vaccin tetravalent şi vaccin ROR şi ce strategie are ministerul de resort pentru stoparea epidemiei de rujeolă. „Aveţi o strategie, domnule Ministru? Aveţi o celulă de criză înfiinţată pentru această situaţie? Aveţi câţiva oameni pregătiţi care ar putea să traseze o strategie concretă sau doriţi să încropim încă un grup de voluntari care să vă rezolve această situaţie de criză imposibil de manageriat de către incompetenţa numită PSD?”, a încheiat Pavel Popescu.

Adora Beauty

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*