Senatul a adoptat, luni, Programul carne de porc din ferme românești prin care producătorii pot primi ajutor de stat sub forma unor “pachete de sprijin”, valoarea unui astfel de pachet fiind de 10.000 euro.
Fermierii vor trebui să livreze minimum 600 și maximum 100.000 de capete, iar suma alocată programului pentru perioada 2017-2020, care trebuie aprobat și de Comisia europeană, este de 446 milioane euro.
Potrivit Guvernului, deficitul de carne de porc a fost de 177,4 milioane tone de carne de porc, adică un deficit de 2,85 milioane capete de porci. Din datele producătorilor a reieșit că aceștia au rămas cu un deficit neacoperit la prețul de cost față de prețul de vânzate de circa 25 euro/ cap de porc, care urmează a fi acoperit prin schema de ajutor de stat.
Ajutorul de stat va fi acordat sub forma unor pachete de sprijin, valoarea pentru un pachet de sprijin fiind echivalentul a 10.000 euro, iar un producător poate beneficia de ajutor de stat pentru cel puțin un pachet și cel mult 250 de pachete de sprijin anual. Beneficiarii care depășesc 250 de pachete de sprijin anual intră în program cu maximum 100.000 porci livrați la abatori și clasificați. Suma alocată pentru plata ajutoarele de stat în anul 2017 este echivalentul a 86 milioane euro, iar suma alocată întregului program, pentru perioada 2017-2020, este de 446 milioane euro. Dacă va fi adoptată și de deputați și promulgată de președintele Iohannis, schema de ajutor nu va putea fi implementată însă decât după primirea acceptului Comisiei Europene că ajutorul de stat respectă normele comunitare în domeniu.
Sursa: profit.ro