Național

Premieră: Prima operație bariatrică cu robotul da Vinci

Premieră: Prima operație bariatrică cu robotul da Vinci

Prima operație de chirurgie bariatrică realizată cu ajutorul robotului da Vinci a avut loc joi, la Spitalul Monza. În premieră, o pacienta în vârstă de 25 de ani,  care suferea de obezitate, a fost operată cu succes, utilizându-se cea mai nouă tehnologie a chirurgiei minim invazive.

Intervenția medicală care a durat două ore a fost realizată sub coordonarea prof. dr. Giuseppe Spinoglio, șeful departamentului de Chirurgie Generală și Oncologie al Alessandria National Hospital din Italia, alături de întreaga echipă Bari Clinic a Spitalului Monza, formată din: dr. Rubin Munteanu, medic primar chirurgie generală, dr. Lidia Rapeanu, medic specialist chirurgie generală, dr. Anca Ichiman, medic specialist chirurgie generală, dr. Gabriela Zugravu, medic primar Anestezie și Terapie Intensivă.

“Operatia a decurs foarte bine, ne așteptăm la o evoluție extrem de favorabilă a pacientei, cu o recuperare rapidă și cu o durată de spitalizare de două nopți post-operator. Nu a fost nevoie să folosim drenaje, sonde nazogastrice, sonde urinare, de aceea și confortul pacientei post-operator va fi unul foarte bun.”, dr. Rubin Munteanu, medic primar chirurgie generală la Spitalul Monza.

Chirurgia robotică da Vinci reprezintă cea mai nouă tehnologie a chirurgiei minim invazive, ulterioară laparoscopiei, în care chirurgul nu operează cu propriile mâini, ci manevrează un robot la distanță, fiind așezat la o consolă amplasată în sala de operații. Sistemul computerizat transformă mișcarea mâinilor în impulsuri transmise brațelor robotice, cu o mare acurateţe.

Avantajele considerabile ale sistemului da Vinci sunt: o vizualizare mai bună a câmpului operator, imagine 3D, mișcarea instrumentelor este mai precisă, iar pentru pacienți, incizii mai mici, durata de spitalizare redusă, recuperarea rapidă, pierderea sângelui redusă, durerea post operatorie redusă, cât și reluarea rapidă a activităților cotidiene.

Chirurgia bariatrică este reprezentată de totalitatea procedeelor chirurgicale care au ca scop scăderea ponderală și se adresează persoanelor care suferă de obezitate. Odată cu scăderea ponderală, se îmbunătățește semnificativ starea de sănătate, calitatea vieții și crește încrederea în forțele proprii.

(Sursa : Spitalul Monza.ro)

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*