Sănătate

Studiu. Gadgeturile dau rău de maşină

Studiu. Gadgeturile dau rău de maşină

Butonatul telefonului mobil şi joaca pe tabletă în timp ce mergeţi cu maşina vă vor amplifica senzaţia de rău de mişcare. E concluzia unui studiu realizat la cererea unui producător auto. Specialiştii mai spun că doi din trei oameni suferă de vertij când sunt pasageri într-o maşină, iar copiii şi adolescenţii sunt cei mai afectaţi.

Suntem în 2017, iar tehnologia ne însoţeşte oriunde ne-am duce. Chiar şi când suntem într-o maşină, pasageri. Iar acest lucru nu este foarte sănătos. Ne uităm foarte mult în tabletă şi în telefon. Pilotul de raliuri, Vali Porcişteanu, ne explică.

„Aşa este. Şi atunci când suntem pasageri într-o maşină, în maxim 10 minute, arată studiile, ni se poate face rău. Practic, pierdem contactul cu lumea din jur. Problema n-ar fi neapărat doar pasagerii. Mai avem probleme şi cu şoferii care fac tot felul de activităţi când sunt la volan şi, poate nu neapărat că li se face rău, dar ei pierd contactul cu ce se întâmplă în jurul lor. Mulţi zic că au atenţie distributivă şi că pot vedea multe lucruri deodată în jurul lor dar, de fapt, este o minciună,” explică Vali Porcişteanu, pilot de raliuri.

Vali Porcişteanu confirmă de fapt ceea ce specialiştii în rău de mişcare au descoperit la cererea unui mare producător auto. Iar disconfortul nu este o raritate. Doi din trei oameni au simţit, la un moment dat răul de maşină, arată statisticile.

„Când m-am uita pe o tabletă… Ceva de genul ăsta şi eram în spate. Am încercat să mă calmez, să nu mă mai uit pe ce îmi distrăgea atunci atenţia şi… după aceea mi-a trecut,” spune un șofer.

„Trag aer, respir des şi trec peste moment,” adaugă altul.

Medicii au însă şi câteva sfaturi pentru a-i ajuta pe pasageri. Ei spun că pentru a scăpa de senzaţia neplăcută, pasagerii trebuie să fie cât mai activi şi să evite ecranele telefoanelor sau ale tabletelor.

„Apare pentru că creierul nostru percepe în mod conștient faptul că noi stăm pe loc, însă urechea internă percepe senzația de mișcare. Pasagerii care au rău de mişcare sunt sfătuiţi să privească în faţă, să frâneze, să se uite, să discute, nu să stea pasivi şi, în niciun caz să urmărească un ecran de mobil sau să citească ceva,” recomandă dr. Mihai Botezat, medic neurolog.

Pentru a diminua efectele răului de maşină, specialiştii mai sfătuiesc şoferii să evite ocolirea bruscă a gropilor din asfalt, să meargă cu aerul condiţionat pornit, iar pasagerii să stea pe locul din dreapta al şoferului, să evite cafeaua sau să cânte în timpul mersului. Totodată, există şi medicamente care ar putea ajuta persoanele care au tot mai des astfel de probleme.

 

Sursa: DIGI24.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*