Educație

USAMVB, colaborare româno-ungară în agricultură și zootehnie

USAMVB, colaborare româno-ungară în agricultură și zootehnie

Vizită importantă astăzi la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară  a Banatului. Reprezentanții Universității “Szent Istvan” din Godolo (Ungaria) au participat la o întâlnire cu studenții.

Astfel, la Timișoara se pun bazele unei noi colaborări româno-ungare în domeniul agricol și zootehnic. Studenţi şi cercetători din România și Ungaria vor face schimb de experienţă în cadrul mai multor proiecte. “Am început să deschidem colaborarea pe trei direcții legate de zona de cercetare. O să ne îndreptăm atenția spre zona de internaționalizare și aspectul legat de încurajarea doctoratului. Ținând cont de expreriența dumnealor, am avut plăcerea să vedem concret acest lucru în vizita pe care am făcut-o anul trecut la ei. Anul trecut USAMVB a depus peste 130 de proiecte naționale și internaționale pe direcții diverse, legat de ceea ce se întâmplă la noi în universitate. Pe zona de profesori deja s-a întâmplat acest lucru, adică au plecat la schimb de experientță. Pe zona de studenți suntem în discuții”, spune rectorul USAMVB, prof.univ.dr. Cosmin Popescu.

La rândul său, Istvan Jakab, vicepreședinte Parlamentului ungar e de părere că e importantă colaborarea în toate domeniile.“Posibilitățile și necesitățile noastre comune sunt foarte mari. Se colaborează în politica agrară europeană. E foarte important ca în baza noii politici agrare ale UE, noi cei de aici să avem punct de vedere comun. Ca noi împreună saă putem profita de ciclul următor de finanțare europeană și să ne putem folosi de noua politică agrară. Acum e important ca la nivel de principiu să vorbim aceeași limba, să putem beneficia de facilitățile pe care le oferă piața liberă”.

Cele două universități agricole au ca structură și activitate organigrame asemanătoare. Facultățile de Agricultură, Horticultură, Zootehnie sunt asemănătoare. Dorim ca prin întâlnirea de azi să facem punct cu punct prin facultățile noastre cercetarea, educația și dezvoltarea tehnologică. Țelul nostru e să asigurăm posibilități ca atât studenții, cât și cadrele didactice să poată să se viziteze reciproc, să poată să învețe împreună”, a explicat rectorul Universităţii din Gödölö, János Tőzser.

Prezent la întâlnirea de la USAMVB a fost Secretarul de Stat în Ministerul Educaţiei, Petru Andea, dar și deputatul PNL Timiș, Ben-Oni Ardelean.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*