Administrație

Castelul Huniade rămâne în continuare închis

Castelul Huniade rămâne în continuare închis

Unul dintre cele mai vechi monumente istorice din Timişoara, Muzeul Naţional al Banatului, este închis pentru vizitatori de mai bine de un deceniu. Recepția lucrărilor de consolidare, la aripa de Nord-Vest, este amânată.

Potrivit vicepreședintelui CJ Timiș, e nevoie de o expetiză care să arate tabloul complet al lucrărilor derulate în ultimii zece ani la Muzeul Banatului.“Partea de Nord-Vest ar fi zona care s-ar finaliza cel mai repede. De principiu fiind realizată consolidarea acestei părți, ar trebui practic doar recondiționată și dat accept publicului acolo pentru expoziții și acțiuni specifice ce se pot desfășura. În luna decembrie a anului 2016 constructorul ne-a notificat terminarea lucrărilor. Conform legii, noi am avut obligația ca în 15 zile să convocăm comisia. Au fost mici probleme care au determinat o nouă convocare a comisiei în ianuarie. De la momentul acela și până în prezent comisia și-a desfășurat lucrările și vă pot spune faptul că în linii mari s-a decis de către majoritatea membrilor comisiei semnarea unui proces-verbal de amânare a recepției și efectuarea unei expertize, care, spun eu, este foarte binevenită, o expertiză care poate să ne facă o evaluare a lucrărilor executate în cei 10 ani”, a afirmat Roxana Iliescu, vicepreședinte CJ Timiș.

Lucrările vizează în primul rând clădirea care găzduieşte Secţia de Istorie, Secţia de Arheologie şi Secţia de Ştiinţele Naturii din cadrul Muzeului Banatului. Pentru restul clădirii mai este nevoie de obţinerea unor autorizaţii de la Primăria Timișoara. Abia după terminarea acestor lucrări, Consiliul Judeţean poate accesa fonduri europene pentru amenajări interioare.

La rândul său, directorul Muzeului Banatului susține că un proiect important vizează transformarea mansardei în spațiu expozițional.“Se apropie finalizarea lucrărilor. Noi împreună cu CJT, colegii de la Investiții, am chemat inclusiv ISU și câțiva arhitecți care nu sunt implicați în partea aceasta, pentru a ne face o idee ce putem face în momentul finalizării consolidării pe Nord-Vest. Se poate consolida atât scara din sud cât și scara din vest, pentru a putea reda vizitării acest castel unde sunt importante Sala Cavalerilor, Sala de marmură, mansarda au regândit-o proiectațtii pentru a fi spațiu de expoziție. În urma acestei recepții, am demarat și un proiect cu ce vrem să fie la parter, etajul întâi și mansarda. Până în 2020 se poate realiza finalizarea restaurării aripei de Nord-Vest”, spune Claudiu Ilaș, directorul Muzeului Banatului.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*