Social

Guvernul a aprobat suplimentarea burselor destinate studenților palestinieni

Guvernul a aprobat suplimentarea burselor destinate studenților palestinieni
Adora Beauty

Guvernul României a decis, printr-o Hotărâre, suplimentarea numărului de burse acordate anual de către statul român, prin Ministerul Afacerilor Externe, Organizației pentru Eliberarea Palestinei. Asftel, se continuă programul de acordare a burselor de studii universitare în vederea formării de specialiști în domenii de interes pentru această țară.

Potrivit Hotărârii, tinerii palestinieni vor beneficia de încă 4 burse complete în domeniul medical. Prin urmare, numărul total de burse se va ridica la 40, repartizate astfel: 14 burse în domeniul Sănătate, 10 burse în domeniul Inginerie, 10 burse în domeniul Apărare civilă, respectiv pompieri, la care se adaugă 6 burse prin Programul interguvernamental româno-palestinian. Programele de studiu vor fi precedate de câte un an pregătitor de limbă română.

Bursele vor fi acordate pe durata a cinci ani universitari pentru studii universitare de licenţă, master şi doctorat şi pentru învățământul postuniversitar de tip specializare.

Studenții palestinieni vor beneficia de învățământ gratuit, bursă lunară, cazare gratuită în căminele studențești, facilități de transport intern, precum şi de asistență medicală gratuită în cazul urgențelor medicale, în regimul studenților români. Prin acest demers, România îşi propune să consolideze relațiile dintre cele două state şi îşi reconfirmă angajamentul, ca stat membru al Uniunii Europene şi al NATO, de a contribui la procesul de pace în Orientul Mijlociu şi în procesul de reconstrucție al instituţiilor palestiniene. De asemenea, în contextul pregătirii celei de-a III-a sesiuni a Comitetului Interguvernamental româno-palestinian, condus de miniştrii de externe din cele două ţări, mecanism de cooperare bilaterală cu rol de a dinamiza procesul de punere în aplicare a programelor bilaterale în domenii-cheie şi de a identifica noi oportunități de cooperare, această decizie  este apreciată şi răspunde aşteptărilor părții palestiniene.

Reamintim, din anul universitar 2011-2012, pe o perioadă de cinci ani, România a acordat, în baza Hotărârii de Guvern 272/2012, 30 de burse anuale complete pentru studenții palestinieni. În anul universitar 2015-2016 a oferit încă 6 burse complete pentru studii universitare de licență, master şi doctorat, precum şi programe de studii postuniversitare de tip specializare, prin Programul de cooperare în domeniile educației, științei și culturii şi în alte domenii conexe între Guvernul României şi Guvernul Palestinei, semnat la Ramallah, la data de 19 octombrie 2015.

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*