Social

Flori albastre de “Nu mă uita” de Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului

Flori albastre de “Nu mă uita” de Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului

Naţiunile Unite au declarat ziua de 2 aprilie ca fiind Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului, sărbătorită în fiecare an începând din 2008, cu scopul creşterii nivelului de conştientizare a publicului larg privind nevoile de suport ale persoanelor cu autism şi ale familiilor lor, dar şi a profesioniştilor care se ocupă de sprijinirea persoanelor cu autism. Sub sloganul „Light it up blue”, în întreaga lume se organizează acţiuni de conştientizare a nevoilor persoanelor cu autism: clădiri emblematice se luminează în albastru, se fac marşuri, se lansează baloane albastre.

În data de 3 Aprilie 2017, Fundaţia „Pentru Voi” din Timişoara, Federaţia Incluziune România, Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist şi Federaţia Dizabnet  vor organiza acţiunea de protest “Floarea albastră”: persoane cu autism  vor dărui guvernanţilor venitul lor pe o zi, sub forma unei flori albastre de „Nu mă uita”, cu solicitarea creşterii indemnizaţiei persoanelor adulte cu autism.

Prin această acţiune, dorim să atragem atenţia asupra veniturilor  adulţilor cu autism: indemnizaţia unei persoane adulte cu handicap grav  este de 340 lei pe lună, ceea ce înseamnă un venit de 11 lei pe zi, total insuficient pentru un trai chiar şi la limita subzistenţei. Această sumă acoperă doar masa de prânz a unei persoane, nemairămânând  bani pentru medicamente, haine, ca să nu mai vorbim de cheltuieli de întreţinere, gaz, energie electrică. Autismul nu afectează doar copiii, fiind o dizabilitate de dezvoltare care durează întreaga viaţă.  În România, situaţia persoanelor adulte cu autism şi a familliilor lor este dramatică, din cauza lipsei serviciilor de suport  specializate şi a politicilor  publice de incluziune socială a adulţilor cu autism.

Acţiunea se va organiza în mai multe oraşe ale ţării: în Bucureşti, Federaţia Incluziune România şi Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist vor dărui „Floarea albastră” şi solicitarea care o acompaniază Guvernului României, Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, Autorităţii Naţionale pentru Persoane cu Dizabilităţi.

În Timişoara, Fundaţia „Pentru Voi” va dărui Prefectului judeţului Timiş floarea de „Nu mă uita” şi solicitarea adresată Guvernului.

În acest an, în România a crescut salariul minim pe economie, s-au majorat pensiile, salariile , dar persoanele cu dizabilităţi  au fost uitate,  indemnizaţia lor a rămas neschimbată. De aceea, sperăm că floarea de „Nu mă uita” va aminti guvernanţilor de obligaţiile pe care le au faţă de toţi cetăţenii României, inclusiv persoanele adulte cu autism.

Adora Beauty

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*